Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 uhićenih

Državno odvjetništvo BiH opovrgava: U slučaju Orašja nije riječ o zajedničkom zločinačkom pothvatu

Policija BiH
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
03.11.2016.
u 15:16

U priopćenju dostavljenom iz Državnog odvjetništva BiH navodi se da se u predmetu za ratne zločine u Orašju, "ne radi o kvalifikaciji zajedničkog zločinačkog pothvata, već da se navedeni sumnjiče za kaznena djela ratnog zločina".

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine opovrgnulo je u četvrtak da se u predmetu ratnih zločina na području općine Orašje protiv generala HVO-a Đure Matuzovića i drugih radi o zajedničkom zločinačkom pothvatu.

U priopćenju dostavljenom iz Državnog odvjetništva BiH navodi se da se u predmetu za ratne zločine u Orašju "ne radi o kvalifikaciji zajedničkog zločinačkog pothvata već da se navedeni sumnjiče za kaznena djela ratnog zločina".

Pritom se objašnjava kako je riječ o zločinima protiv čovječnosti i ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti.

"Državno odvjetništvo BiH u proteklom je desetljeću procesuiralo stotine optuženih za ratne zločine, svih nacionalnosti iz svih vojnih struktura, te postupa po najvišim standardima procesuiranja predmeta međunarodnog humanitarnog prava, o čemu smo informirali i veleposlanika Republike Hrvatske u BiH, koji je posjetio Državno odvjetništvo BiH", navodi se u priopćenju.

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je istaknuo, ne navodeći konkretno primjer uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju, da su za Hrvatsku neprihvatljive političke formulacije koje uključuju ''pojedine akte pravosudnih tijela BiH koji sadrže koncept udruženog zločinačkog pothvata u odnosu na Hrvatsku''.

Komentara 27

AN
Antiflašist
16:02 03.11.2016.

Zapovjedna odgovrnost izgleda ovako: Kada armija bih pobije 40 hrvatskih civila, u najboljem slucaju oputznica je za dva obicna vojnika, medutim kada je ubijeno 7 bosnjackih civila, kriv je kompletan glavni stozer HVO-a, samo slijepci ne vide da nam u budcnosti slijedi gadan okrsaj s BIH , bit ce to puno teze i dugotrajnije od proslog rata. Bosnjaci se polako radikaliziraju, pune se arapima i nece proci dugo od teze da je sve od Zadra do Dubrovnika sveta muslimanska zemlja.

AN
AnteizmalogZGa
15:59 03.11.2016.

Državno odvjetništvo BiH kaže da nema "zajedničkog zločinačkog pothvata"...A zašto to govore? Zbog toga što su se u Orašju borili zajedno Hrvati i Muslimani. Pa kada bi se provukla takva formulacija, morali bi hapsiti i svoje. Ovako "pravno i pravnički" mogu nesmetano gaziti Hrvate u BiH....U ostalom kako to već čone na raznim drugim poljima. Pa ti reci da je to pravda?!!!!

Avatar KRALJ-TOMISLAV
KRALJ-TOMISLAV
16:31 03.11.2016.

I sad će se, na ovu seljčku lukavštinu iz BiH, naši političari još indirektno ispričavati, kao nisu tako mislil, kao ne treba dizati tenzije i takve stupidnosti...umjesto da DORH prikupi sve relevantne podatke i objavi nekoliko tisuća potjernica (optužnica) za svim časnicima i vojinicima JNA iz BiH i Srbije, koji su iz BiH i Srbije došli i izvršili agresiju na Hrvatsku ili iz BiH i Srbije dalekometnom artiljerijom gađali ciljeve u Hrvatskoj, te za svim četnicima i ostalim paravojnim formacijama koje su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku iz BiH i Srbije. Naši političari se nadaju, vjeruju, očekuju da će se političari u BiH i Srbiji urazumiti. No, da su naši dečki u Vukovaru i čitavoj Hrvatskoj čekali da se JNA i četnici urazume, JNA i četnici bi za 3 dana ušli u Zagreb. Dakle, na temelju iskustava, možemo zaključiti da će netko i pred ovu agresiju iz Srbije, a uz svesrdnu pomoć iz BiH, netko u Hrvatskoj morati stati i uzvratiti udarac, kao što su Blago Zadro i dečki u Vukovaru morali stati pred tenkove i uzvratiti udarac!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije