VIRUS U SPLITSKOM DOMU

Škaričić i Boban kazneno prijavljeni: 'U Domu brojimo mrtve zbog njihova kriminala'

Foto: PIXSELL/Večernji list
Škaričić i Boban kazneno prijavljeni: 'U Domu brojimo mrtve zbog njihova kriminala'
23.04.2020.
u 11:07
"Naša Udruga nekoliko puta upozoravala je na nepostojanje osobne zaštitne opreme u ordinacijama PZZ, posebno nakon što smo dobivali informacije kolegica i kolega iz cijele RH da domovi zdravlja ne daju ili nemaju osobna zaštitna sredstva. Ministar zdravstva nekoliko puta javno je ponovio da su za nedostatak opreme odgovorni ravnatelji domova zdravlja i župani"
Pogledaj originalni članak

Večernji list u posjedu je kaznene prijave koju je podnijela Hrvatska udruga ugovornih ordinacija protiv župana Blaženka Bobana, ravnatelja Doma za starije i nemoćne Ivana Škaričića, ravnatelja Doma zdravlja Marka Rađe, njegova pomoćnika Dragomira Petrica te gradonačelnika Zagreba Milana Bandića

Prijavljeni su prije svega na temelju Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ali i ostalih članaka zakona koji pojašnjavaju kaznenu odgovornost rukovodećih političkih osoba i osobnu kaznenu odgovornost istih i ravnatelja ustanova u kojima je došlo do širenja zaraze i smrtnih slučajeva kao posljedice takvog postupanja. 

"Primjer je domska liječnica koju je ravnatelj Rađa 'zamolio da ne istupa u javnost sa svojom obranom' i koju su ravnatelj Marko Rađa i njegov pomoćnik za kvalitetu i kvantitetu PZZ Dragomir Petric rasporedili na rad s rizičnom populacijom u dva dislocirana Doma za nemoćne i to u vrijeme epidemije dok je istodobno trebala dežurati sa zaraženima u karanteni", navodi se na početku prijave. Podsjetimo, Večernji list već je pisao o tom propustu, a više možete pročitati ovdje

Podnositelji kaznene prijave tvrde da su odgovorni po navedenom Zakonu, ali i prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Zakonu o regionalnoj i lokalnoj samoupravi i Ustavu. 

Galerija: HUUGO kazneno prijavio Bobana, Škaričića, Rađu, Petrica i Bandića

Foto: Večernji list
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list

"Kaznena je odgovornost Blaženka Bobana, Ivana Škaričića, Marka Rađe i Dragomira Petrica. Nepotizam i politička podobnost vide se i u činjenici da je omogućeno Marku Rađi da bez natječaja nezakonito imenuje pomoćnika Dragomira Petrica koji je tada napunio 65 godina, a sve je ozakonio Blaženko Boban prihvaćanjem Statuta s izmjenama. Tu je nezakonito utrošeno bruto 100.000 kuna na plaćanje rada Petrica, što je omogućio Boban usvajajući naknadno novi Statut, iako je taj iznos možda mogao biti iskorišten za nabavu osobnih zaštitnih sredstava u vrijeme epidemije. Tonska snimka poništavanja natječaja za ravnatelja Doma zdravlja SDŽ u režiji župana Bobana u prilog Petrica već je dio predmeta KR-US 93/18 i dokazuje nam i prethodno udruženo djelovanje", tvrde podnositelji iz udruge HUUGO dodajući kako zbog organiziranog kriminala danas kao društvo brojimo mrtve u splitskom Domu.

"Zbog propusta i nepoštivanja protokola postupanja koje je trebao donijeti župan i krizni stožer SDŽ, u vrijeme epidemije došlo je do eskalacije zaraze po eksponencijalnom rastu čak i sa smrtnim posljedicama štićenika u Domu za nemoćne. Došlo je i do loših naknadnih odluka premještanja štićenika iz Splita u novu lokaciju “Biokovku” koja je udaljena 60 km od bolnice Križine, a što može dovesti do mogućeg proboja zaraze u druga mjesta. Vidljivo je i to da u službenom sastavu Kriznog stožera SDŽ nema epidemiologa, što je opet propust župana koji imenuje članove (kao i njegovih pravnih savjetnika). Treba ispitati još jedan slučaj. Treba vidjeti razloge požara u šatoru s opremom ispred Doma na Zenti gdje je izgorjela oprema. Pitanje je koja i koliko, jesu li isti artikli istog numeriranog zapisnika možda završili u ljekarnama ili negdje drugdje. Traži se kaznena odgovornost onih koji su imali obvezu i odgovornost da organiziraju zdravstvenu zaštitu štićenika Doma za starije i nemoćne u Splitu, kao i sigurnost štićenika i nezdravstvenog osoblja i zdravstvenog osoblja Doma za nemoćne i Doma zdravlja SDŽ", kažu iz udruge HUUGO.

Iz udruge su još jednom napomenuli kako su Boban, Petric i Rađa, uz još neke, trenutačno u istražnim radnjama u predmetu zbog organiziranog kriminala u broju KR-US 93/18 te na kraju dodaju:

"Zbog nepoštivanja članka 4. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i neosiguravanja sredstava za provođenje mjera zaštite svim dionicima sustava zdravstva i socijalne skrbi naša Udruga nekoliko je puta upozoravala na nepostojanje osobne zaštitne opreme u ordinacijama PZZ, posebno nakon što smo dobivali informacije kolegica i kolega iz cijele RH da domovi zdravlja ne daju ili nemaju osobna zaštitna sredstva. Ministar zdravstva nekoliko puta javno je ponovio da su za nedostatak opreme odgovorni ravnatelji domova zdravlja i župani te im je od početka pandemije nekoliko puta slao dopise o potrebi nabave opreme", stoji između ostalog u kaznenoj prijavi koju potpisuje predsjednica udruge Josipa Rodić, dr. med. spec. obiteljske medicine.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

MK
mkinkognito
12:02 23.04.2020.

Ahaa, virus penetrirao samo u Splitu i Zagrebu pa trba kazneno prijaviti ljude u Splitu i Zagrebu, baš me zanima tko je reprezentativni za udrugu i hoće li biti kaznenih prijava za čelnike jedinica i zavoda radi drugih domova. Tko je opet siguran kako može sakupljati političke bodove na račun politiziranja nesreće. To se može nazvati i prejudiciranjem krivice jer istrga u barem u jednom od navedenih slučajeva. Može biti i pritisak na sudstvo, jer ne znaju niti tko je stvarno po istrzi kriv. Imam osjećaj kako su digli glas oni koji neće nikakvu vezu sa novim virusom pa sad trže izgovor. Jesu li to možda udrugari koji su skloniji veliku količinu opremu sa polica kako bi imali pričuvu za sebe ako baš budu morali i raditi, a bez opreme ostali oni koji je trbaju. Za svakog potpisnika bi trealo odredit pregled svih prostora u bolnicama i ambulantama, osobito onih koji mogu poslužit za skladištenje zaštitne opreme. Nemam ništa protiv da odgovaraju oni koji su krivi ali osudit nekoga unaprijed i to zbog ideološkog pogleda, e to je kokošarenje i bezobrazluk.

DU
Deleted user
11:25 23.04.2020.

Mogu im staviti soli na rep! Zaštitne opreme nema niti Njemačka.

MA
MarasG
12:15 23.04.2020.

Zasto se ne smije reci da je prijava podstaknuta iz SDPea sa ciljem eliminacije politickih protivnika?