PORUKA IZ TURSKE

Samo turska vojska smije ući u Siriju, svi drugi su okupatori

Foto: Reuters
Samo turska vojska smije ući u Siriju, svi drugi su okupatori
03.04.2018.
u 12:52
Predsjednik Erdoğan otvorio frontu protiv SAD-a, Izraela i Europe
Pogledaj originalni članak

”Hej, Netanyahu! Ti si okupator! Na ovoj si zemlji okupator, a istodobno si i terorist. Ono što radiš potlačenim Palestincima bit će upisano u povijest, a mi to nećemo nikada zaboraviti”, poručio je turski predsjednik Tayyip Erdoğan izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahu nakon što su tisuće ljudi prosvjedovale u petak blizu Pojasa Gaze uime palestinskih izbjeglica, pri čemu je došlo do sukoba s izraelskom vojskom tijekom kojih je ubijeno 17 Palestinaca, a više od 1400 ih je ozlijeđeno.

“Najmoralnija vojska”

Na Erdoğanove optužbe Izraela za “nečovječan napad” i za “masakr” te poruku kako će u svakom trenutku i na svaki način Turska “raskrinkavati izraelski teror”, izraelski premijer Netanyahu mu nije ostao dužan poručivši Erdoğanu “da najmoralnijoj vojsci na svijetu neće držati prodike oni koji godinama neselektivno bombardiraju civile”.
I dok traje prepucavanje na relaciji Erdoğan – Netanyahu, čiji je odnos uvijek toplo-hladno, jedan dan su najbolji prijatelji, drugi dan smrtni neprijatelji, glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres i šefica europske diplomacije Federica Mogherini pozvali su izraelske vlasti da provedu istragu.

Međutim, izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman odgovorio im je kako vlasti Izraela ne namjeravaju istražiti nedavne “incidente” na granici s Pojasom Gaze te da su izraelski vojnici učinili ono što je bilo nužno i da “zaslužuju medalju”. 
Izrael je dobio i podršku Washingtona, koji je blokirao nacrt deklaracije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na suzdržanost u Gazi i traži istraga o nepotrebnoj likvidaciji Palestinaca koju je izveo izraelski režim.

Istodobno, povećava se napetosti između Ankare i Washingtona. Naime, iako je američki predsjednik Donald Trump nedavno najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije, SAD je u Siriju poslao dodatnih 300 vojnika kao i velik broj oklopnih transportera i tenkova te teških topova pa utvrđuju položaje oko svoje vojne baze u blizini sirijskog grada Manbija spremajući se suprotstaviti turskoj vojsci koja bi, kako je Erdoğan najavio, uskoro trebala krenuti prema tom gradu u kojemu su većina Kurdi.

A da se Erdoğan u Siriji ponaša kao da je to dio Otomanskog Carstva, dokazuje i skandalozna izjava ministra obrane Turske Nurettina Caniklia, koji je kazao, nakon što je francuski predsjednik Emanuel Macron ponudio posredovanje između Turske i kurdskih boraca, kako će “u slučaju da Francuska šalje svoje vojnike u istočni dio Siriji kao pomoć kurdskim borcima, Francusku smatrati okupatorom kao i sve strane trupe koje uđu u Siriju jer je to kršenje međunarodnog prava”.


– Samo turska vojska ima legitimno pravo i može ući na teritorij Sirije kako bi se borila protiv terorista – kazao je ministar obrane Turske Nurettin Canikli.
Erdoğan, koji je sebe već odavno proglasio sultanom, uvjeren je kako može utjecati i vladati cijelim muslimanskim svijetom. Nakon Netanyahua, Trumpa i Macrona, na red su došli i Erdoğanovi saveznici na Balkanu.

Erdoğan je optužio kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da podržava “teroriste” nakon što je smijenio ministra unutrašnjih poslova Kosova Flamura Sefaja i ravnatelja tajne službe Dritona Gashija, nakon uhićenja i izručenja Turskoj šestorice turskih državljana zaposlenih na Sveučilištu “Mehmet Akif” na Kosovu, koji su uhićeni zbog povezanosti sa školama koje financira pokret Fethullaha Gülena kojeg Ankara okrivljuje za neuspjeli pokušaj državnog udara 15. srpnja 2016. i smatra terorističkom organizacijom.

Kosovo nije turski vazal

Zbog toga je Erdoğan upitao Haradinaja od kada štiti one koji su izveli državni udar i od koga dobiva naredbe, a poručio mu je i da će zbog toga skupo “platiti”. Erdoğan je optužio i SAD da stoji iza odluke Haradinaja kojeg, po njegovu mišljenju, i drže pod kontrolom. Zamjenik premijera Kosova Fatmir Ljimaj odgovorio je Erdoğanu kazavši kako Kosovo nije ničiji vazal i da predsjednika kosovske vlade Ramusha Haradinaja može smijeniti samo narod koji ga je izabrao, a nikako turski sultan.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

IK
Iz_kamena
13:21 03.04.2018.

Ono što govore i kako se prepucavaju dva genocidna naroda s psihički najnestabilnijeg područja kugle zemaljske doista ne bi trebala biti vijest u državi Hrvatskoj.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
17:01 03.04.2018.

a budalaaaa

KO
konoplja
15:55 03.04.2018.

To vam je tak kada ste vjerska đamahirija! Nemate pametnijeg posla nego se svađati čiji je Bog jači, to me podsjeća na 1 razred osnovne škole kada smo se svađali čiji je tata jači!