Prodavanje tajnih informacija

Suđenje Rajiću i ostalima opet odgođeno jer je dvoje optuženika ostalo bez odvjetnika

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Suđenje Rajiću i ostalima opet odgođeno jer je dvoje optuženika ostalo bez odvjetnika
22.03.2018.
u 15:51
Posljednji primjer onog što mnogi zovu legalnom opstrukcijom obrane, dogodio se u na suđenju Vladimiru Rajiću i ostalim optuženima da su kupovali i prodavali informacije iz najpovjerljivijih policijsko-uskočkih istraga
Pogledaj originalni članak

Kako na sasvim zakonit način razvući neki sudski postupak do beskonačnosti, u hrvatskim sudnicama može se vidjeti gotovo svaki dan. I to pogotovo kada se radi o medijski razvikanim slučajevima, u kojima su optuženici poznati javnosti

Posljednji  primjer onog što mnogi zovu legalnom opstrukcijom obrane, dogodio se u na suđenju Vladimiru Rajiću i ostalim optuženima da su kupovali i prodavali informacije iz najpovjerljivijih policijsko-uskočkih istraga.  Ta  skupina, predvođena Rajićem,  a među kojima je i nekolicina djelatnika  PNUSKOK-a,  ali  i neki poduzetnici, uhićena je prije pet i pol godina,  a  suđenje jedva da se odmaklo od početka. I kada se mislilo da bi suđenje konačno moglo krenuti svojim tijekom, u četvrtak je na raspravi došlo do novog obrata.

Dvoje optuženih policajaca ostalo je bez odvjetnika. Optuženici su dosadašnjim odvjetnicima otkazali punomoć, jer ih, kako kažu, ne mogu više plaćati. Sud će im postaviti branitelja po službenoj dužnosti, suđenje  po  rasporedu treba biti nastavljeno sredinom travnja, no ne treba sumnjati  da  će i ta  rasprava  biti  odgođena,  jer  će novi branitelji zasigurno  tražiti da im se da neko vrijeme kako bi se upoznali s dosta obimnim spisom.

Prema   optužnici,   policajci  koji  sjede  na  optuženičkoj  klupi  preko poduzetnika Igora  MlinaraRudolfa Krpine i Željka Biloša, prodavali su informacije  iz  najtajnijih  istraga  koje  su  se  vodile  protiv  raznih osumnjičenika.  Kao  mozak cijele  operacije,  koji je sve to organizirao, optužen  je  Vlado  Rajić,  kum  likvidiranog  Vinka  Žuljevića Klice, a na optuženičkoj  klupi  sjedi  i  Jozo  Petrović,  konzultant  MOL-a,  čije su poslovne   veze   sa   suprugom   Tomislava   Karamarka,   dovele  do  afere Konzultantica,  a  posredno  i  do  Karamarkovog političkog pada te rušenja Vlade Tihomira Oreškovića.
Inače,  slučaj je bio u prekidu od svibnja lani jer je obrana tražila da se iz  spisa  izdvoje  brojni  dokazi  jer su ih oni smatrali nezakonitima, no Vrhovni  je sud taj zahtjev nedavno odbio. Anita Zorko, jedna od optuženica u  međuvremenu je priznala krivnju te je po nagodbi s tužiteljstvom uvjetno osuđena  na  devet mjeseci zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Priznala je  da  je  kolegi policajcu Vjekoslavu Drniću, dala službenu zabilješku iz postupka  u kojem se istraživalo poslovanje Nove kreditne banke Maribor, za čije su poslovanje osim hrvatskih zainteresirani i slovenski istražitelji.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.