Grabar-Kitarović:

'Odluku o nabavci vojnih zrakoplova trebalo je donijeti još prije 2 godine'

Foto: Screenshot/HRT
'Odluku o nabavci vojnih zrakoplova trebalo je donijeti još prije 2 godine'
02.03.2018.
u 16:00
Priznajem Vladi da se uhvatila u koštac s problemom, no mislim da je previše energije otišlo u problem Agrokora
Pogledaj originalni članak

Na Prvome programu Hrvatskoga radija u emisiji "S predsjednicom izvan protokola" govorila je predsjednica RH Kolinda Grabar - Kitarović.

Preporuke Vijeća za suočavanje s nedemokratskim režimima smatra ideološkim problemom kojeg prepušta stručnjacima.

- Teško ćemo se složiti oko toga i to je teško pitanje. Ne bih ulazila u sadržaj, to su radili stručnjaci. Sam sadržaj i obrazloženja na 30 stranica pokazuju koliko je to problematično i držim da to ne treba postavljati kao ključno. Ideološka pitanja nas dijele, a želim to nadići i posvetiti se pravim pitanjima građana.

Demografsko pitanje je pitanje svih pitanja. Ne kažem da ideološka pitanja nisu važna, ali ona moraju biti u domeni stručnjaka, a mi političari se moramo baviti gospodarstvom, smatra predsjednica Grabar - Kitarović.

Umjesto ideologijom, predsjednica u prvi plan želi staviti gospodarstvo te upozorava na usporavanje rasta BDP-a.

- Zabrinjavajuć je naš slab rast BDP-a. To ukazuje na činjenicu da parcijalne izdvojene reforme nisu dovoljne. Svi se moramo uključiti u to kako bi se pokrenulo hrvatsko gospodarstvo. 2 su zabrinjavajuća podatka. Hrvatsko gospodarstvo previše ovisi o turizmu. Druga je činjenica da BDP ovisi o osobnoj potrošnji koja je u padu i stagnira. Izvoz mora biti temelj kako će se razvijati hrvatsko gospodarstvo, rekla je Grabar - Kitarović.

- Ovo je godina u kojoj se moraju raditi reforme i mislim da se s tim slaže i oporba. Pozdravljam ono što se prošle godine napravilo s poreznom reforomom, no treba nastaviti dalje, smatra predsjednica.

Pozdravlja promjenu izvanrednog povjerenika

Predsjednica smatra da smo previše otporni na promjene i da se presporo donose odluke.

- Hrvatska je na žalost jako otporna na promjene i spori smo u donošenju odluka. Treba raditi na onim elementima koje nam neprestano ističu gospodarstvenici. Pravosudni sustav je jedan, i ne smijemo dopustiti da ljudi ne žele donositi odluke jer se boje progona ili posljedica. Trebamo nastaviti s reformom tržišta rada. Imamo previše pasivne radne snage, odnos zaposlenih i umirovljenih sve se više smanjuje i to postaje neodrživ sustav. Radnik mora imati veću sigurnost ali i mogućnost dualnog obrazovanja i cjeloživotnog obrazovanja, kazala je Grabar - Kitarović.

"Priznajem Vladi da se uhvatila u koštac s problemom, no mislim da je previše energije otišlo u problem Agrokora. Mislim da možemo biti puno ambiciozniji, projekcije Vlade bile su malo ispod naših mogućnosti. Rast od 3 posto nije dovoljan. Pozdravljam odluku da je došlo do promjene povjerenika. Želim da se na transparentan način nastavi proces restrukturiranja. Moramo ulagati u one koji će stvarati dodanu vrijednost, radna mjesta i koji će dovoditi do toga da će izvoz rasti. "

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Ne želi se miješati u rad Vlade i parlamentarnih stranaka, no smatra da treba biti odlučniji.

- Koliko vidim, vladajuća koalicija je stabilna. Na oporbi je da slobodno poziva na opoziv pojedinih članova Vlade. U to se ne želim miješati jer su to pitanja parlamentarnih stranaka. Jednako tako i imenovanje predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekla je Grabar Kitarović.

Nije još dobila potvrdu o nabavci novih vojnih zrakoplova.

- Da ne bi bilo zabune, u Hrvatskoj smo postigli konsenzus kako želimo nastaviti razvoj hrvatskog vojnog zrakoplovstva. Svjedočila sam tim sastancima. Očito je da moramo ići u obnovu zrakoplovne flote jer migovima se već godinama produžuju resursi, uglavnom politički. Želim da hrvatsko nebo štite zrakoplovi koji su sigurni. 

Postoje 4 ponude, koliko je meni poznato, još nije donesena konačna odluka. Čekam i spremna sam pozvati sjednicu. Valja reći da je tu odluku trebalo donijeti najkasnije prije 2 godine. Daljnje odlaganje može donijeti do kontraproduktivnih posljedica. Svjesna sam i sve složenosti, ali očekujem da ćemo dobiti prijedlog kvalitetnih ponuda utemeljen na stručnosti i otvorenosti. 

Kazala je kako je razočarana što je srpski predsjednik Aleksandar Vučić donio imena nestalih osoba koje su zapravo već pronađene, no ne želi gubiti nadu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 155

Avatar MK
MK
16:12 02.03.2018.

Mada znamo sto nocima sanjaju - nas problem nisu Cetnici i oni nam ne mogu nista (pa cak i Alexandar Vucic se BOJI ponoviti sto je 90-tih trabunjao po Glini) - nas problem su nelustrirana crvena oligarhija u svim segmentima javnoga drustva... Nas problem je samo kada Komunjare uspiju nahuskatit nase pravoslavne sugradane pa se pomjesaju Kokarde i Petokrake (kao u Srbu/Boricevcu 1941 ili Plitvicama/Vukovaru/Skabrnji 1991)...

DU
Deleted user
16:13 02.03.2018.

Kada je trebalo donijeti odluku o povlačenju jugoslavenskih kadrova iz hrvatskih veleposlanstava diljem svijeta, poštovana gospođo predsjednice?

TB
taras.buljba
16:24 02.03.2018.

Luuuuuustraaaaaaaaaciiiiiiiiiijaaaaaaaaaa.