pružanje pomoći zbog koronakrize

Poruka nakon sastanka vrha EBF-a: Europske banke spremne su jače kreditirati

Foto: ralph orlowski/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: A euro logo sculpture stands in front the headquarters of the European Central Bank in Frankfurt
Foto: ralph orlowski/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: FILE PHOTO: The European Central Bank logo
23.11.2020.
u 17:45
U Europskoj bankovnoj federaciji žale se da rast zajedničkog fonda za sanaciju banaka s prvotno ciljanih 55 milijardi eura na više od 70 milijardi eura ne odgovara postojećim rizicima i smanjuje mogućnost dodatnih plasmana.
Pogledaj originalni članak

Banke u Europi su spremne nastaviti pružati podršku poduzećima i stanovništvu unatoč povećanoj nesigurnosti i neizvjesnosti u vezi brzine i snage gospodarskog oporavka, poručili su čelnici Europske bankovne federacije (EBF), koja okuplja nacionalne udruge banaka 32 države, nakon sastanka koji se održao krajem prošlog tjedna.

Na njemu su razmatrali aktivnosti banaka, supervizora i regulatora te su posebno pozdravili kombinirane mjere institucija Europske unije poput paketa mjera namijenjenog olakšanom kreditiranju kućanstava i poduzeća u EU. Također, podržavaju promptno usvajanje paketa za oporavak tržišta kapitala čiji je cilj osiguranje dodatne podrške i likvidnosti europskim poduzećima u procesu oporavka od krize.

S obzirom na to da se zdravstvena situacija pogoršava, EBF apelira na zakonodavce da razmotre daljnje mjere koje će omogućiti oslobađanje dodatnih kapaciteta za kreditiranje, poput prilagodbe jedinstvenog sanacijskog mehanizma. Naime, ideja zakonodavaca EU-a je bila imati zajednički fond za sanaciju banaka u iznosu do oko 55 milijardi eura.

Međutim, zbog dinamične metode izračuna taj iznos je narastao na više od 70 milijardi eura, dijelom zbog povećanja depozita u bankama koje je posljedica COVID-19 krize, a to povećanje nikako ne odgovara postojećim rizicima te smanjuje mogućnost dodatnih plasmana banaka – žele se u EBF-u.

Traže i da se razmotre novi alati namijenjeni rješavanju očekivanog porasta nenaplativih potraživanja (NPL), uključujući reviziju postojeće regulative, pragmatičniji okvir sekuritizacije za poticanje sekundarnog tržišta loših kredita te dosljedan zakonodavni okvir kod stvaranja društava za upravljanje imovinom.

Europske banke su snažne i suočavaju se s COVID- 19 krizom visoko kapitalizirane što omogućava sigurnost klijentima i gospodarstvu. Ulažu se znatni napori kako bi se potaknuo gospodarski oporavak, ali se istodobno uspostavljaju preventivne mjere za upravljanje rizicima i kreditnim gubicima. Fokus mora ostati na potpori realnom gospodarstvu, osiguravajući da se klijenti i cjelokupno društvo podjednako uspješno suočavaju s dosad neviđenim izazovima. Uloga EBF-a je ključna u kreiranju adekvatnog regulatornog okruženja koje će i dalje bankama omogućavati da budu važan dio rješenja u ovoj krizi – komentirao je Jean Pierre Mustier, predsjednik EBF-a, inače čelnik Zabine vlasnice UniCredita.

Na sastanku je naglašeno i da su strukturne promjene poput digitalizacije poslovanja i poticanja zelene ekonomije ubrzane kao posljedica pandemije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.