Sigurnosni izazovi

Plenković: Ovo su dva strateška cilja za nacionalnu sigurnost

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Sigurnosna konferencija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Sigurnosna konferencija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Sigurnosna konferencija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Sigurnosna konferencija
27.04.2018.
u 14:09
- Veliki iskorak u području sigurnosti u Hrvatskoj napravljen je donošenjem Strategije nacionalne sigurnosti i Odluke o nabavi borbenih aviona - poručuje Krstičević.
Pogledaj originalni članak

U organizaciji Zaklade Konrad Adenauer i Zaklade hrvatskog državnog zavjeta danas je u Zagrebu održana 3. međunarodna sigurnosna konferencija pod nazivom "Hrvatska nacionalna sigurnost i vanjska i sigurnosna politika EU".

Uz predstavnike tvrtki i gospodarskih, državnih, vojnih i akademskih institucija iz Hrvatske i inozemstva te drugih stručnjaka na području nacionalne sigurnosti i vanjske i sigurnosne politike EU, konferenciji su nazočili izaslanik Predsjednice RH, savjetnik Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina i voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj dr. Michael Lange.

Konferencija je kroz izlaganja, prezentacije i stručne panele obuhvatila značaj sigurnosti kroz nacionalnu, vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Sigurnosna konferencija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Sigurnosna konferencija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Sigurnosna konferencija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Sigurnosna konferencija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Sigurnosna konferencija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Sigurnosna konferencija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Sigurnosna konferencija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Sigurnosna konferencija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Sigurnosna konferencija
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Sigurnosna konferencija

Otvarajući Konferenciju predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zahvalio se svim sudionicima Konferencije istaknuvši kako je na ovako važnoj Konferenciji bitna sinergija hrvatskog i europskog parlamentarizma. Naglasio je kako su sigurnosni izazovi s kojima se danas suočavamo transnacionalni, od pitanja terorizma, ratova, migracija, nestabilnosti u našem susjedstvu, korištenja kemijskog oružja, pa do brzo mijenjajućih i u nekim segmentima, sasvim razvidno promijenjenih globalnih odnosa.

Naveo je kako su dva strateška cilja u području obrane i sigurnosti ostvarena, a to su izrada i donošenje Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

„Naš cilj je uspostaviti sveobuhvatan, koordiniran i proaktivan pristup svih institucija hrvatske države u smanjivanju ranjivosti društva te oživotvorenju koncepta domovinske sigurnosti“, rekao je Planković poručivši kako je uspostavljen jasan zakonodavni okvir s mehanizmima razvoja učinkovitog sustava domovinske sigurnosti kako bismo odgovorili suvremenim sigurnosnim izazovima.

Podsjetio je kako se intenzivno radi i na uspostavi jedinstvenog i učinkovitog sustava odgovora na krize i elementarne nepogode, pri tome ostvarujući učinkovito djelovanje svih sudionika u tom procesu.

Govoreći o članstvu u EU i NATO-u naglasio je važnost pristupanja Republike Hrvatske stalnoj strukturiranoj suradnji (Permanent Structured Cooperation, PESCO) i budućeg članstva Hrvatske u Schengenskom sustavu. Također, osvrnuo se i na povijesnu Odluku Vlade RH o nabavi višenamjenskih borbenih aviona te na povećanje obrambenog proračuna.

„Ulaganje u obranu i sigurnost je ulaganje u vlastiti prosperitet“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

 

U svom obraćanju potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević govorio je o Strategiji nacionalne sigurnosti, njezinom značaju i prioritetima te o konceptu zajedničke vanjske i sigurnosne politike, ali i obrane.

„Hrvatska svoju sigurnost vidi kao nedjeljivu od europske sigurnosti i želi ju graditi pridonoseći tako i jačanju unutarnje i ukupne sigurnosti Europske unije“, rekao je ministar Krstičević naglasivši:

„Međuzavisnost i korelacija između unutarnje i vanjske sigurnosti, nacionalne i regionalne, europske i globalne je velika i snažna, a to se pokazalo 2015. godine, u vrijeme kada smo održavali 1. sigurnosnu konferenciju u Zagrebu“.

Također, podsjetio je kako je Hrvatska kao članica NATO saveza jasno opredijeljena za sve tri glavne zadaće definirane Strateškim konceptom NATO-a iz 2010. godine.

„Osim kolektivne obrane i upravljanja u krizama, želim posebno ukazati i na važnost zadaće kooperativne sigurnosti u mjeri koja zamjetno prelazi očekivanja koja bi bila primjerena njezinoj veličini“, rekao je Krstičević poručivši:

„Veliki iskorak u području sigurnosti u Hrvatskoj napravljen je donošenjem nove Strategije nacionalne sigurnosti i Odlukom o nabavi višenamjenskih borbenih aviona“.

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović u svom se izlaganju osvrnuo na sigurnost koja je, kako je rekao, temelj političkog i društvenog razvoja jedne države i društva u cjelini. „Sigurnost se postiže kroz koordinaciju javnog i privatnog sektora, građana, ali i kroz suradnju s našim partnerima“, rekao je Božinović.

Prigodno se obratio i predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister naglasivši kako će EU poduprijeti ulazak Hrvatske u Shengenski sustav. Također, pohvalio je donošenje Strategije nacionalne sigurnosti koja ima mnogo sličnosti sa Strategijom EU, kao i činjenicu da je Hrvatska pristupila PESCO-u.

Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u RH Thomas Schultze istaknuo je kako živimo u vremenu kada se sigurnosna paradigma promijenila. Također, naglasio je kako je Republika Hrvatska respektabilna članica EU i NATO-a koja pridonosi u očuvanju globalne stabilnosti i sigurnosti.

U sklopu konferencije održan je panel na temu „Nacionalna i europska sigurnost“ u kojemu su sudjelovali izaslanik Predsjednice RH, savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalne sigurnosti Vlado Galić, predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister, državna tajnica u MUP-u Terezija Gras, savjetnik ministra obrane Dragutin Repinc, dekan Sveučilišta „VERN“ prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila i umirovljeni brigadni general Savezne Republike Njemačke Reiner Meyer zum Felde.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

I1
ing-12345
16:49 27.04.2018.

Ovdje se samo govori o strategiji na papiru koja se već mogla donjeti prije 6 mjeseci. Hrvatskoj pod hitno trebaju tvornice streljiva (pješačkog, topničkog i raketnog), baruta i eksploziva ,mina i protu tenkovskog oružja i raketa. Uz to treba početi proizvoditi topnička oružja kao i dronove. Uz sve to potrebno je nabaviti protuzračnu obranu koja može djelovati na visinama do 10.000 metara te izraditi vojne brodove tj. raketne topovnjače. Djela a ne riječi Plenkoviću i Krstičeviću. A pored svega treba uvesti obvezni vojni rok kao i uspostavu i obuku prvojne pričuve veličine barem 200.000 vojnika i časnika.

ST
Stipan
15:19 27.04.2018.

Da Europljane nije Trump natjerao vraga bi kupovali jer je USA bila zaštitnik svih u EU ali tome je došao kraj. Ako su svi u jednom NATO savezu onda moraju svi po svojim mogućnostima da učestvuju . Merkel je otišla da se moli i kajanja , ali ništa od toga. Dosta su Njemci iskorištavali sve.