PROBLEMI NA BIRAČKOM MJESTU

Čitateljica se požalila: Ponudili su mi da glasam pod tuđim prezimenom!

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Čitateljica se požalila: Ponudili su mi da glasam pod tuđim prezimenom!
05.01.2020.
u 13:52
Ivana na kraju svega nije glasala, a otkrila nam je i da se iz međusobnog razgovora biračkog odbora dalo naslutiti kako su već ranije jutros imali problema s osobama koje nisu mogli naći na popisu birača.
Pogledaj originalni članak

Biračka mjesta diljem Hrvatske otvorena su od 7 sati ujutro te su mnogi građani već iskoristili svoje biračko pravo. 

Jedna od njih koja je pokušala isto je i naša čitateljica Ivana Novak koja nam se obratila s problemom koji ju je zatekao na njezinom biračkom mjestu, br. 150, OŠ Dugave. 

Naime, kako nam je ispričala, birački odbor nije ju mogao pronaći po imenu i prezimenu, iako je na prethodnim izborima u prvom krugu sve bilo u redu. Potom je članica kontrole tražila da se kontaktira DIP radi daljnjih smjernica.

Poziv je uputila predsjednica biračkog odbora OŠ Dugave, a mobitel su predali Ivani u trenutku kada je trebala reći svoj OIB nakon kojeg je upućena na biračko mjesto na kojemu se već nalazila. 

- Potom me pitala da li sam mijenjala prezime i odgovorila sam da jesam, do sada dva puta (nakon udaje i nakon rastave), te je gospođa na telefonu navela da se po OIB-u nalazim na popisu birača, ali s prezimenom Mikić, iako nisam sasvim sigurna za prezime koje sam navela - prepričala nam je čitateljica.

Nakon što je rekla kako takvo prezime nikada nije imala, kontakt iz DIP-a je tražio natrag predsjednicu kojoj su potom rekli 'da joj se omogući glasanje na način da je se na popisu zaokruži pod tim prezimenom'. 

- Ovo sam odbila jer smatram da je to kršenje svih zakona, ako ih mi uopće imamo, ne mogu glasati kao netko tko nisam - požalila nam se Ivana koja je na glasačkom mjestu odmah napisala i prigovor te tražila da joj se na isti netko očituje. 

Ivana na kraju svega nije glasala, a otkrila nam je i da se iz međusobnog razgovora biračkog odbora dalo naslutiti kako su već ranije jutros imali problema s osobama koje nisu mogli naći na popisu birača. 

- Smatram da je bilo neodgovorno dati glas kao druga osoba, a neku drugu opciju mi nisu ponudili - rekla je. 

Pokušali smo kontaktirati i DIP za daljnje pojašnjenje, no do objave ovog teksta s njima nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

HR
HrvatskaDoNeba
14:49 05.01.2020.

Koliko ljudi glasuje a da ne ode na izbore i to oko 19.00-

Avatar Volimsvoje
Volimsvoje
16:06 05.01.2020.

eto šta znači slobodoumno žensko koje se nekoliko puta udaje i rastaje u kraćem intervalu, a zadese je izbori ..

Avatar toxic alien
toxic alien
18:46 05.01.2020.

Ona se najvjerojatnije ne sjeca ni tko je otac njenog djeteta... pa ce na kraju nekoliko frajera morati na DNA test, samo da bi ona saznala od koga traziti alimentaciju.