Ustavni sud

Mobbing i što ne piše u Zakonu o diskriminaciji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Mobbing i što ne piše u Zakonu o diskriminaciji
27.06.2018.
u 20:15
Županijski sud u Splitu očito će morati potvrditi presudu suda u Imotskom da je Vedrani Šuvar povrijeđena osobnost i dosuditi odštetu.
Pogledaj originalni članak

Vijeće ustavnog suda kojim je predsjedala Ingrid Antičević Marinović usvojilo je ustavnu tužbu dr. sc. Vedrane Šuvar, učiteljice iz Zagvozda, koja je od šireg značaja za zaštitu radnika od uznemiravanja na radnom mjestu. Ključno pitanje bilo je ograničava li se sudska zaštita radnika od uznemiravanja i diskriminacije poslodavca samo na one razloge koji su taksativno navedeni u Zakonu o diskriminaciji (rasa, etnička pripadnost, boja kože, spol, jezik, vjera...) ili se odnosi i na druge razloge.

Bilo je dosuđeno 50.000 kn

U potonjem slučaju, prema stajalištu koje je zauzeo Županijski sud u Splitu, Šuvar nema pravo na zaštitu. Zato su preinačili prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Imotskom koji je utvrdio da je Vedrana Šuvar uznemiravana postupcima ravnatelja škole čime je došlo do povrede njezina dostojanstva. Školi je naloženo da s tim prestane, a za naknadu štete zbog povrede osobnosti učiteljici je dosuđeno 50.000 kuna. Županijski sud u Splitu tu je presudu preinačio obrazlažući kako je sud u Imotskom zauzeo pogrešno pravno shvaćanje. Tvrdnje Vedrane Šuvar ne mogu se podvesti pod pojam diskriminacije, stav je višeg suda, niti je ona tvrdila kako sporni postupci u školi imaju za cilj ili stvarno predstavljaju povredu njezina dostojanstva na način kako to opisuje Zakon o diskriminaciji. Odvjetnički ured Mirko i Marko Perkušić u ustavnoj tužbi stoga je ironično zaključio kako to znači da sudsku zaštitu uživaju samo oni koji “imaju sreću” da su uznemiravani temeljem neke od zakonskih osnova. Ni za Ustavni sud to nije prihvatljivo jer bi to značilo da je uznemiravanje na radnom mjestu izvan tih zakonom definiranih osnova čak i dopušteno. Zbog toga je ukinuo presudu Županijskog suda u Splitu i istaknuo: “Ustavni sud smatra da pojam mobbinga uključuje svaku vrstu psihofizičkog zlostavljanja ili uznemiravanja na radnom mjestu, neovisno o tome je li ono uzrokovano nekom od zabranjenih diskriminacijskih osnova iz Zakona o suzbijanju diskriminacije” ili ima druge motive.

Povreda dostojanstva

Također, sud u Splitu propustio je uzeti u obzir da je tužba podnesena zbog povrede prava osobnosti prema Zakonu o obveznim odnosima, a ne temeljem Zakona o diskriminaciji. I za sud u Imotskom dokazana je povreda dostojanstva pa je viši sud mogao jedino zaključiti suprotno, a u protivnom radnik uživa zaštitu, ocjena je Ustavnog suda.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Miroslav Šumanović

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OB
ObrenM
21:07 27.06.2018.

Zasto nam ova iscjedjena kvari raspolozenje ?

BR
Brankko
21:52 27.06.2018.

Dragi "sučitatelji", pročitajte članak i pišite o njegovu SADRŽAJU a ne o tamo nekoj zapravo nevažnoj osobi. Ovdje je mnogo važnije što je zaključila ona skupina koja se naziva ustavnim sudom. Treba uočiti da se naši sudovi (suci, "suci i sutkinje") često pozivaju samo na ono što piše u jednom jedinom zakonu, a ne znaju zaključivati šire -- a to šire, to znači i pravedno.

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
21:32 27.06.2018.

jel njoj ono muz prima muto?