KUPUJEM HRVATSKO

Mliječni proizvodi u našoj obitelji prerađuju se cijelo stoljeće

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Sirana Kusanovec
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Sirana Kusanovec
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Sirana Kusanovec
26.09.2019.
u 07:30
U obiteljskoj sirani Kusanovec sireve rade od mlijeka njihovih 26 krava. Dnevno dobiju više od 250 litara, a proizvode škripavac, dimljeni, sir s dodatkom vlasca...
Pogledaj originalni članak

Obiteljska sirana Kusanovec u istoimenom mjestu nedaleko od Dugog Sela jedan je od proizvođača zagrebačkog friškog kravljeg sira “Zg Sirek”. Obiteljska tradicija proizvodnje sira traje više od sto godina te se prenosi naraštajima.

 

– Sve vrste sireva koje prodajemo su 100% domaći i mliječni proizvodi dobiveni od mlijeka s naše farme. Na farmi imamo 26 krava od kojih je 15 krava muznih, a dnevno se dobije više od 250 litara mlijeka – ponosna je Romina Zadravec, nositeljica OPG-a te ujedno i predsjednica Udruge malih sirara Zagrebačke županije “Sirek” i predsjednica nacionalnog Saveza malih sirara RH “SirCro”.

“Zg Sirek” je tradicionalni mliječni proizvod malih sirara sa zagrebačkog područja, jedini domaći zagrebački sir zagrebačkih kumica s pečatom. Istoimena udruga je postupak proizvodnje i kvalitetu ovog domaćeg proizvoda zaštitila jamstveno-figurativnim žigom kao svoju marku. Potrošačima i kupcima time su zagarantirana određena svojstva proizvoda, uvjeti proizvodnje i nadzor nad njima. Mlada poljoprivrednica Romina u posao je uključila cijelu svoju i sestrinu obitelj. Dnevno se u minisirani prerađuje oko 250 litara mlijeka. Osim svježeg sira i vrhnja, rade i kuhane sireve, polutvrde i tvrde, škripavac, dimljeni sir kao i sir s dodatkom vlasca, ljute paprike i bučinih koštica.

– Nas devetero živi od proizvodnje i prodaje svježeg sira i vrhnja koje pravimo od nepasteriziranoga mlijeka. Muškarci su zaduženi za brigu o staji. Osim krava i sira, tu je i tridesetak hektara pšenice, ječma, djeteline, kukuruza, livade i šume – govori Romina Zadravec. Pola je zemljišta koje obrađuju u najmu, a pola njihovo.

Sadržaj omogućilo Ministarstvo poljoprivrede     

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.