Mora na terapiju

Doktori traže da predsjednica RH zbog kralježnice smanji tempo

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Borut Pahor i Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Kolinda Grabar Kitarović u posjetu Ravnateljstvu policije
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Kolinda Grabar-Kitarović i Andrzej Duda
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Kolinda Grabar-Kitarović
21.06.2017.
u 10:26
– Dosad mi je bilo najteže sjedenje na Fakultetu političkih znanosti na predavanjima navečer, u onim drvenim stolcima – rekla je predsjednica.
Pogledaj originalni članak

Tegobama kojima, prema medicinskim statistikama, tijekom života bude izloženo do 80 posto građana, bolnim problemima s kralježnicom, izložena je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Morat će na fizikalnu terapiju, a zbog zdravstvenih tegoba morat će, očito po savjetu liječnika, smanjiti i svoje uobičajene aktivnosti. Otprije je imala problema u donjem dijelu kralježnice, a prije nekoliko mjeseci pojavila joj se bol koja se širi iz vratne kralježnice duž desne ruke.

Zbog tih problema angažirani su i liječnici sa zagrebačkog Rebra (KBC Zagreb), ortopedi, neurolozi, a napravljen joj je i MR kralježnice i ramena. Nalazi su pokazali da je uzrok tegoba hernija diska u vratnom dijelu kralježnice, a otkrivena je i manja hernija u donjem dijelu kralježnice. Nakon dijagnoze, međutim, liječnici su zaključili da ipak nema potrebe za neurokirurškim liječenjem, dakle operacijom, te su preporučili da se tegobe pokušaju najprije umanjiti fizikalnom terapijom u iduća dva tjedna. Prema potrebi će provesti i farmakoterapiju radi smanjivanja bolova, kažu na Pantovčaku.

Istodobno, liječnici su od predsjednice zatražili da poštedi kralježnicu i smanji svoje aktivnosti. To će predstavljati problem jer je hrvatska predsjednica u ove dvije i pol godina svog mandata pokazala da je izuzetno aktivna. Osim desetaka službenih putovanja i dinamične vanjskopolitičke agende, redovito obilazi cijelu Hrvatsku jer je jedan od njezinih “zaštitnih” znakova stalna i osobna komunikacija s javnosti. Kako se čini, predsjednica će morati na ovaj “smanjeni režim” odmah nakon Dana državnosti, nakon svečanog i tradicionalnog predsjedničkog prijama na Pantovčaku. Rečeno je kako njezina terapija ne ugrožava planirani boravak na Dubrovnik forumu, značajnom vanjskopolitičkom događaju, 30. lipnja.

Predsjednica neće propustiti ni inauguraciju novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u petak u Beogradu. Tom će prigodom s Vučićem održati i bilateralni sastanak. Očito je taj sastanak važan hrvatskoj predsjednici s obzirom na to da je prije nešto manje od godinu dana s Vučićem supotpisala Subotičku deklaraciju, koja je naznačila otvorene probleme između Hrvatske i Srbije te definirala da se prvo nastoje riješiti oni problemi koji imaju veće šanse za rješavanje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

BI
binki
10:38 21.06.2017.

I ja se slažem. Manje skakanja preko ograde.

ZL
zlatnirat
10:37 21.06.2017.

I meni je Dr. predlozio da smanjim kilazu zbog kicme, stara poslovica kad kicma boli pritisak sprijeda (trbuh) smanji, nisu stolice krive ako si pretezak.

DU
Deleted user
12:51 21.06.2017.

evo joj prilike, 23.06 , da izleci kraljeznicu...uz trubace...