'TO NAM JE NEPOJMLJIVA SITUACIJA'

Kampere kod Obrovca probudio medvjed. Lovci: Zadnji put smo ga promatrali dobrih 20 minuta

Foto: D. Klisović/Zadarski.hr
Foto: D. Klisović/Zadarski.hr
25.10.2021.
u 09:27
Definitivno je njegova „dionica“ od Jurica prema Ribnici. Zato njegovo pojavljivanje jutros u blizini Otišne nije preveliko iznenađenje, kazao je član udruge Kamenjarka.
Pogledaj originalni članak

Kampere koji su prenoćili u Kruševu kod obale Novigradskog mora u nedjelju ujutro probudio je medvjed. Kratko se zadržao kod maslinika u blizini te je brzo otišao. 

Ovo otkriće nije veliko iznenađenje za članove obrovačke Lovačke udruge Kamenjarka koji već neko vrijeme prate ovog medvjeda, a Vjekoslav Župan i Damir Klisović zadnji su ga puta snimili u svibnju ove godine, prenosi Zadarski.hr

- On luta ovuda i ne znam kako će to završiti. Nemam toliki broj kamera da ga svaki put uhvatim, ali zadnji put smo ga Vjeko i ja promatrali dalekozorom dobrih 20 minuta. Bio je u polju, zaseok Jurice. Šetao je, lagano, izlazio iz polja gdje je išao po hranu. Lagano se povlačio prema šumi i mislim da nas je osjetio, čuo. No definitivno je njegova „dionica“ od Jurica prema Ribnici. Zato njegovo pojavljivanje jutros u blizini Otišne nije preveliko iznenađenje, nadodao je Damir Klisović.

Foto: D. Klisović/Zadarski.hr

Kako je objasnio predsjednik Kamenjarke Zvonimir Perica Berko, ovo nije prvi put da je došao tako blizu mora. 

- U zaseoku Meka Draga čovjek je kupio kuću, stranac. Kuća dva metra od mora, a sa zapadne strane šuma, baš prema ušću Zrmanje. Nije prošlo dva dana, došao mi je u šoku reći da medvjed šeta tuda. Pratimo mi tog medvjeda, po otiscima, po izmetu. Opasno je to. Taj medvjed jednostavno tu obitava, to je jedna situacija koja je i nama lovcima nepojmljiva, kazao je. 

- Ne trebamo se čuditi što su medvjedi i divlje svinje došli do obale. Nikad ih nije bilo, ali bilo je ljudi. Sada nema ljudi, točnije, nema naroda koji drži blago i šuma je podivljala, zvijeri imaju fantastična skloništa. Šuma je „podivljala“ raslinjem jer nema ovaca i koza, osobito koza, da prirodno to pojedu i da nema gustoće raslinja. Osobito su tu važne koze, jer one ne jedu s poda, kao ovce, već jedu vrhove grančica, sve što raste, pupa, strši iznad zemlje. Popnu se prednjim nogama i brste. Ali koza više nema. Nitko ih ne drži, a prije nekoliko desetljeća bilo ih je na desetke tisuća. Zamislite to. I sada se medvjed ima gdje skrivati, zaštićen je raslinjem, i dolazi po hranu sve do obale, dodao je.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.