Josip Juratović:

'AfD prikuplja bodove šireći strah. SPD je nepokolebljiv bedem ljudskih prava'

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Josip Juratović
Foto: Reuters
Foto: Kay Nietfeld/DPA/Pixsell
14.01.2018.
u 08:05
Josip Juratović, prvi Hrvat u njemačkom Bundestagu, pojašnjava zašto je čelnik socijaldemokrata Martin Schulz ipak odlučio pružiti ruku kancelarki Angeli Merkel
Pogledaj originalni članak

Što čeka Njemačku i hoće li uspjeti formiranje vlade nakon što su čelnici najvećih stranaka, demokršćana (CDU i CSU) i socijaldemokrata (SPD) ipak usuglasili osnovna načela za sastavljanje vladajuće koalicije govori zastupnik u Bundestagu, socijaldemokrat Josip Juratović.

Kako ste proživljavali pregovore čelnika CDU, CSU i SPD-a? Nekoliko puta ranije jasno ste rekli da ste protiv velike koalicije, kao i većina članstva SPD-a, te da su građani poručili na izborima da ne žele veliku koaliciju.

Istina je da velikoj većini u SPD-u i kod građana nije draga velika koalicija, ali poslije propalih koalicijskih pregovora Angele Merkel sa zelenima i liberalima, situacija se bitno promijenila. Pitanje je kako dalje. Velika koalicija koju nitko ne želi osim A. Merkel, manjinska vlada koju pak ne želi Merkel ili novi izbori koji bi jačanjem populista i radikalne desnice značili opasnost za demokraciju u Njemačkoj i Europi. Tako da sam i sam zaključio da je velika koalicija ipak najmanje zlo.

Što se promijenilo - nakon izbora koalicija nije dolazila u obzir, a sada šefu SPD-a Martinu Schulzu nije mrska ideja da postane ministar u novoj vladi?

Foto: Reuters

Možda to tako izgleda iz hrvatske vizure shvaćanja politike, međutim njemačka politika pokazala je suprotno - da ne želi pod svaku cijenu na vlast. Schulz je pokazao veličinu tako što je prihvatio činjenicu da je izgubio izbore, ali je kao državnik spreman najbolje napraviti za narod. Da je Schulz populist, zalagao bi se za nove izbore umjesto da ovim činom dovodi u pitanje svoj položaj.

Zašto niste izašli na nove izbore?

CDU bi izašao samo s A. Merkel jer se potrudila da u stranci nema alternativu. A i birači ne žele ponovne izbore i traži od nas da se dogovorimo. Novi izbori značili bi jačanje radikalne desnice, što bi još otežalo stvaranje vlade.

Koliko je velika koalicija zapravo opasna za SPD? Kritičari kažu da je SPD iz nje svaki put izlazio sve slabiji.

Činjenica je da se u velikoj koaliciji gube profili stranaka. Jedinstven pokazatelj toga je da je Merkelova socijaldemokratizirala CDU protiv njihove volje i izgradila svoj kult majke nacije prisvajajući tuđe ideje i rezultate. To je razlog zašto više nitko ne prepoznaje različitost u programima između SPD-a i CDU-a te nitko ne želi u koaliciju s Merkelovom.

Koliko će Schulzu biti teško pridobiti članstvo za koaliciju? Posebice, koliki će utjecaj imati mladi socijalisti, Jusos, koji su najavili mobilizaciju stranačkih delegata protiv velike koalicije?

Predsjedništvo SPD-a je s 34 glasova za i šest protiv glasalo za pregovore o velikoj koaliciji. Sljedeći korak je kongres stranke 21.siječnja i na kraju referendum oko koalicije. Mladi, a i ne samo oni, skeptično gledaju na stvaranje velike koalicije, što je i opravdano iz prethodnog iskustva. Najveći izazov je poštivati koalicijski dogovor i u isto vrijeme stvarati viziju za pravednu i sigurnu budućnost Njemačke i Europe.

Jeste li zadovoljni ispregovaranim?

Teme su prije svega demokratska, socijalna i solidarna Europa. Sigurna radna mjesta kroz dobre prihode i inovativno gospodarstvo, pravedno obrazovanje, sigurnost mirovinskog i zdravstvenog sustava te zakonska regulativa oko dolaska stranaca. U svim točkama jasno se vidi socijaldemokratska crta pri čemu je meni najbitnija budućnost Europe i socijalna sigurnost. Koalicijski sporazum bazira se na kompromisu, stoga je SPD u svakoj točki ostvario dio ciljeva i interesa našeg biračkog tijela koje u opoziciji ne bi mogao.

Zašto je SPD pristao na uvođenje gornje granice za migrante?

Njemački ustav i dalje kaže da gornje granice po pitanju humanitarnog prihvaćanja izbjeglica nema. Govori se o brojkama od 180 do 220 tisuća izbjeglica koje Njemačka može primiti. Osim toga treba paralelno omogućiti spajanje obitelji među izbjeglicama kako bi se lakše integrirali. To je onoliko koliko može naša administracija vjerodostojno odraditi. Međutim, puno bitnije je zakonska regulacija dolaska radne snage na njemačko tržište za koju se osobno godinama zalažem, a odnosi se na zaštitu uvjeta dolaska i rada, socijalne sigurnosti radnika i njihovih obitelji.

Smatrate li da ćete ovako obuzdati AfD i pokrenuti SPD?

AfD prikuplja jeftine populističke bodove šireći strah među ljudima i koristi pojedine slučajeve za stvaranje panike i netrpeljivosti. Tome se možemo suprotstaviti samo jakom državom i zakonskom regulativom koja nije moguća bez jake vlade. SPD je dokazao svoju društvenu odgovornost te je nepokolebljiv bedem demokratskih i ljudskih prava.

Bruxelles i Pariz pozdravili su vijesti iz Berlina.

Pitanje Europe prva je točka pregovora i samim time se pokazuje značaj i ogromna odgovornost Njemačke za budućnost EU. Njemačka je svjesna da je unutarpolitičko pitanje Njemačke usko vezano zu budućnost EU. Time se zalažemo za jačanje demokracije i solidarnosti u EU, osim toga za jačanje gospodarstva kroz investicije u EU, za što je Njemačka spremna i izdvojiti više sredstava. Naš cilj je stvoriti pravedniju EU jednakih šansi. Osim toga želimo održati EU kao projekt mira i globalne odgovornosti.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 67

AP
ante_pustinjak
08:29 14.01.2018.

čelnik socijalista nema ni maturu a naš jozo automehaničar i "vrhunski analitičar" kojeg ovaj list svako molo zove u goste!! moš mislit koja je to jaka stranka!

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
09:11 14.01.2018.

Ljudi, pročitajte božićnu kolumnu ovoga automehaničara objavljenu u Yutarnjem listu. I šokirat ćete se. Kao da su je napisali Dodik i Izmetbegović zajedno nakon litre šljive. Kaže da je RH fašistička država koja brani ratne zločine. Uz ovakve Hrvate nama četnici i balije ne trebaju.

BU
bunguras
09:09 14.01.2018.

Živim u njemačkoj 27 godina i pratim intenzivno politiku. SPD gubi već godinama i ima sve manju podršku naroda i taj se trend nastavlja baš zbog ovakvih likova. Ovaj čovjek se rijetko javlja za riječ u bundestagu a najbolje bi bilo da se nikako ne javlja jer ne govori dobro njemački. Mene kao hrvata koji dugo živi u njemačkoj je osobno sram zbog njegovog jezika. Samo je u SPD-u moguće da takav čovjek bude zastupnik u bundestagu. Desnica mu se otvoreno ruga a njemu svejedno. Pametnom dosta. Pozdrav iz bayerna