ŽELJKO MARUŠIĆ

I otvarati limenku za volanom je opasno, ali se ne kažnjava

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
I otvarati limenku za volanom je opasno, ali se ne kažnjava
21.07.2019.
u 19:50
Prometni stručnjak Željko Marušić odgovara na tri pitanja...
Pogledaj originalni članak

Slažete li se da se povećaju kazne za korištenje mobitela u vožnji i koliko je to opasno?

Korištenje mobitela u vožnji postaje opasnije od pijanstva te su više kazne dobrodošle, ali nisu dovoljne. Taj bi prekršaj trebalo stupnjevati jer je manji problem u razgovaranju tijekom vožnje, a znatno veći u pozivanju (otključavanje ekrana, ulazak u meni, izbor osobe, poziv...) te je nekoliko sekundi vozač isključen iz praćenja prometa. Slično je i s čitanjem i odgovaranjem na poruke i mailove te odgovaranjem na njih. Vozač u tim trenucima potpuno gubi nadzor nad vozilom, može naletjeti na pješaka, drugo vozilo... Za takvo bi korištenje mobitela kazna trebala biti 3000 kuna i oduzimanje vozačke dozvole na tri mjeseca.

Dovode li veće kazne do boljeg pridržavanja propisa?

Da, ali važnija je od toga izvjesnost kažnjavanja. Veći pozitivni učinak na sigurnost u vidu prevencije ima kazna od 500 kuna koja se naplati nego od 1000-2000 kuna koja se neće naplatiti! Mnogi voze obijesno znajući da je rizik da budu procesuirani i kažnjeni zanemariv. Zbog toga bi sva raskrižja i opasna mjesta trebalo premrežiti radarskim kamerama, čije su snimke i izmjere dokaz na sudu.

Bi li trebalo zabraniti i pušenje u vožnji, pijenje napitaka, lizanje sladoleda...?

Postoji barem deset opasnih radnji koje vozačima bitno odvlače pozornost od prometnice, a ne sankcioniraju se: otvaranja limenki pića, konzumiranje hrane, paljenje cigareta, namještanje retrovizora, sve radnje preko touch-screena, namještanje udaljenosti, visine i nagiba sjedala... Sve to može izazvati nesreću! Nažalost, čini se da je napravljen svojevrstan “kompromisni dogovor” autoindustrije i zakonodavstva jer se tim radnjama ostvaruju golemi profiti. Čokolada ili limenka pića u trgovini stoje euro, a pola od toga su marže. Na benzinskoj crpki cijena je dvostruka, dakle marža je 300 posto. Vozača u vožnji bitno ometa korištenje navigacije, hands-free telefoniranje..., ali to se zbog interesa “krupnog kapitala”, nažalost, tolerira te kompenzira sustavima upozorenja napuštanja trake, autonomnog kočenja...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

ZA
zagorecvz
09:03 22.07.2019.

Kihnuti za volanom je opasno. I kaj sad?

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
21:04 21.07.2019.

Evo opet "stručnjaka"!

FE
fefellerunt
20:04 21.07.2019.

Ovaj stručnjak, doktor prometnih znanosti , često provali nekakvu nebulozu, pa tako i ovdje nabaci neku sitnicu, iako se uglavnom slažem sa njime. svaka radnja s kojom se gubi koncentracija tijekom vožnje je opasna situacija. Samo ne znam kako bi se izvelo kažnjavanje kad čovjek otvara limenku? Pa na sudovima sposobni Hrvati neće odgovarati i za situacije kada izazove nesreću pijan ili dok je razgovarao na mobitel, a kamoli da im se dokaže da je otvarao limenku , čak se na sudovima i za prekršaje snimljene kamerom mogu smanjiti kazne ,ako je dovoljno sposoban. Kazne su namijenjene prvestveno poštenim ljudima , a takvi su zanemariva manjina u ovoj državi zato kažnjavanje upotrebe mobitela se odnosi samo na oe koji voze vozila jeftinija od 20 000 € , a i tada su moguće olakšice. zar nije apsurdno , krja svih ovrha, da država ne može pokrenuti ovrhu jer je netko prošao kroz crveno, ali može ako je zaboravio uplatiti računod 80kn ?