Centar za sigurnost

Hrvatska dobiva CSI za hranu: Otkrivat će je li proizvod izvorno hrvatski ili lažni

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Hrvatska dobiva CSI za hranu: Otkrivat će je li proizvod izvorno hrvatski ili lažni
16.08.2017.
u 20:15
Oznake kao “Izvorno hrvatsko” dodjeljuju se po dokumentaciji koju se ipak može krivotvoriti
Pogledaj originalni članak

“Izvorno hrvatsko“ i “Hrvatska kvaliteta“ oznake su koje Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje proizvodima koji su zadovoljili zadane kriterije i one doprinose zaštiti hrvatskih proizvođača te brendiranju hrvatskih proizvoda na tržištu.

Međutim, te se oznake dodjeljuju na temelju dostupne dokumentacije, što uvijek ostavlja mogućnost krivotvorenja. Znanstveni dokazi o izvornosti pojedine vrste meda, vina, pršuta, sira i druge hrane, čiji sastav i kvalitetu nužno određuje zemljopisno porijeklo, u Hrvatskoj ne postoje.

Prirodni barkod

Izvorno geografsko podrijetlo može se dokazati jedino izotopnom analizom, a nju bi trebao raditi budući Centar za sigurnost i kvalitetu hrane, projekt koji pokreće Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Temeljem izotopne analize utvrđivat će se je li finalni proizvod zaista hrvatski te iz kojeg dijela Hrvatske potječe.

Svi proizvodi, naime, sadrže jedinstvene omjere izotopa prostora na kojem su uzgojeni i proizvedeni. Analizom i usporedbom omjera izotopa određenog prostora i omjera izotopa pojedinog proizvoda, znanstveno se i nedvojbeno utvrđuje potječe li proizvod s tog područja.

– Svaki geografski prostor ima specifičan i jedinstven sastav tla te jedinstven omjer izotopa kisika i vodika, kao elemenata od kojih je sastavljena voda, kao i ugljika kao predstavnika organske komponente. Riječ je o jedinstvenom otisku prsta na svakom elementu, prirodnom barkodu – govori dr. sc. Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda „Dr. Andrija Štampar“.

U inicijalnoj fazi djelovanja Centra predviđeno je osnivanje baze izotopa za tri skupine proizvoda koji imaju potencijala deklarirati se kao izvorni hrvatski proizvodi s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom, a to su med, maslinovo ulje te prirodne mineralna i prirodne izvorske vode.

– Nakon uspostavljanja baze, izotopnom će se analizom moći utvrditi izvornost proizvoda iz triju navedenih skupina, a u idućim bi se fazama analize proširile i na druge skupine proizvoda. Osim toga, znanstvena baza podataka će se širiti te će se koristiti u svrhu otkrivanja patvorenja hrane. Također će se unutar Centra razvijati metode u svrhu utvrđivanje kontaminanata u hrani – otkriva dr. Šikić. Kada započne istraživačka faza projekta, dodaje, mali OPG-ovi koji žele potvrdu geografskog porijekla svojih proizvoda mogu se uključiti tako da dostave uzorke meda, maslinova ulja i drugih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, a troškovi tih analiza predviđeni su iz sredstava projekta.

Do kraja godine

Realizacijom ovog projekta na jednom mjestu moći će se provesti cjelokupne analize kvalitete, zdravstvene ispravnosti te izvornosti hrane.

Centar za sigurnost i kvalitetu hrane predviđa nadogradnju laboratorija na zagrebačkoj Mirogojskoj cesti, adresi NZJZ-a “Dr. A Štampar”, a projekt vrijedan više od deset milijuna eura, koji bi zapošljavao 12 znanstvenika, prijavljen je na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja “Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“. Prošao je prvu fazu tehničke provjere, a konačni rezultat natječaja očekuje se do kraja godine. Ako projekt bude odobren, gradnja će početi početkom 2018. godine, a cijeli projekt realizirat će se u razdoblju od četiri godine. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

TO
Tomi
20:25 16.08.2017.

Napokon

Avatar debela koli
debela koli
20:27 16.08.2017.

Mene osobito zanima kako će se dokazivati da li su jaja hrvatska ili nisu.

DU
Deleted user
20:41 16.08.2017.

"Hrvatska dobiva CSI za hranu"..... ahahahaaa da Hrvatska dobiva CSI za hranu, pa zasto ne moze " hrvatska dobiva odjel za kontrolu i porijeklo hrane". e jadnici jadni balkanski iskompleksirani. pa niste vi anglosaxonci nego balkanci i sto onda pokusavate sa ubacivanjem tih engleskih rijeci, biti englezi.niti ste englezi niti cete ikad biti englezi nego malo jadno i mizerno slavensko pleme na balkanu koje ni vizu za ameriku ne moze dobiti.