Ivo Jelušić:

Da je glasanje tajno, za Martinu Dalić ne bi glasali ni vladajući

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Davor Bernardić i Ivo Jelušić
Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell
ivo jelušić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
ivo jelušić
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Ivo Jelušić
03.03.2018.
u 15:35
Povezivanje opoziva s potporom ratifikaciji Istanbulske konvencije bilo bi samo loš alibi za nepodržavanje inicijative.
Pogledaj originalni članak

U SDP-u još daju dva-tri dana HDZ-u da prihvati njihov plan za spas Agrokora u pet točaka. U protivnom idu u opoziv ministrice Martine Dalić o kojem smo razgovarali s glavnim autorom SDP-ova plana Ivom Jelušićem koji otkriva kako je došlo do preokreta u politici SDP-a koji je “lex Agrokor” nakon donošenja slao na ocjenu ustavnosti.

Zašto bi HDZ prihvatio plan?

Budući da je ovo što mi predlažemo u interesu Agrokora, svih zaposlenika i vjerovnika, u interesu je cjelokupnog hrvatskog gospodarstva i Hrvatske, pa time i HDZ-a u konačnici, valja se nadati da će odgovoran premijer uvažavati sve dobre, pa onda i ove naše prijedloge koji su na tom tragu. Trebao bi imati na umu i većinsko raspoloženje građana koji žele da se nagodba i restrukturiranje Agrokora završe štoprije.

Očito ministrica Dalić i dalje uživa premijerovo povjerenje?

Nije to neko baš zdušno povjerenje i ne čini mi se da svi u vladajućoj većini stoje baš tako objeručke iza ministrice. Da imamo tajno glasanje u Saboru, ministrica Dalić zasigurno ne bi dobila povjerenje sigurno oporbe, ali i dobrog dijela saborske većine. Ali pitanje je ima li premijer snage to spoznaju prihvatiti i uhvatiti se s tim problemom u koštac.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Davor Bernardić
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Davor Bernardić
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Davor Bernardić
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Davor Bernardić
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Davor Bernardić

Što mislite, kako će se glasati Milorad Pupovac i Furio Radin?

Doista me strah za želudac i gospodina Pupovca i gospodina Radina, kao i ostalih zastupnika manjina, ali i drugih satelita HDZ-a i pitanje je hoće li njihov želudac moći to probaviti. Podrže li gospođu Dalić, bit će jasno da je gram vlasti i malo više slasti koja dolazi od vlasti za njih jako ljekovit i jači od bilo kojeg lijeka.

Zašto držite da će tih predloženih pet točaka spasiti Agrokor?

Predlažemo da više ne postoji jedan povjerenik koji će samostalno donositi odluke, već tročlana uprava koja će onda zajedno puno transparentnije donositi odluke i biti efikasnija. Treba se omogućiti i parlamentarni nadzor nad radom uprave kada se država već upetljala u taj problem. Do sada je povjerenikov izvještaj dostavljan, što se političke vlasti tiče, samo ministrici gospodarstva, a dati ministrici u čijoj je kuhinji sve ovo skuhano da ima nadzor nad procesom u Agrokoru, to je kao da daš vuku da čuva ovce. Zato treba parlamentarni nadzor.

I prije godinu dana znali smo da je Agrokor u problemima. Zašto tada niste ponudili konsenzus?

Da smo tada govorili o nečasnim namjerama koje su posljedica loših zakonskih rješenja, nitko nam ne bi vjerovao. Sad je svima jasno da se upravo zbog manjkavosti tog zakona nažalost to i događa.

Je li plan samo alibi, da možete kazati da ste pomoć nudili, ali je vladajući nisu htjeli?

Još ne znamo hoće li vladajući to odbiti. Nećemo ih još puno čekati. Rok od dva-tri dana sasvim je razuman da se izjasne žele li sjesti s nama i razgovarati ili ne. Ako ne žele, mi ih ne možemo natjerati.

Šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kaže da joj vaš plan izgleda kao korak bliže velikoj koaliciji?

Ni na kraj nam pameti nije da stvaramo veliku koaliciju. Ovo je prijedlog suradnje oko jednog jedinog problema, to je Agrokor i to je jedan kratkoročan posao od četiri mjeseca.

Teško je ne primijetiti da se preokret u SDP-ovoj politici dogodio nakon novog pada rejtinga?

U jednoj fazi u prosincu rejting nam je bio i niži pa nismo ovo predlagali. Ovo radimo jer je sad trenutak za to i jer je to u nacionalnom interesu, u interesu hrvatskoga gospodarstva i društva.

Inicijativa za opoziv došla je od Mosta. Tko vodi oporbu?

Mi u SDP-u već tjednima jasno poručujemo da gospođa Dalić mora otići, a prijedlog za iskazivanje nepovjerenja zajednički je prijedlog oporbenih stranaka.

IDS i GLAS traže potporu za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Hoće li te dvije stranke bez toga sudjelovati u opozivu?

Mislim da se u oporbi može postići visoki konsenzus oko toga da tražimo od vladajućih da se ratifikacija Istanbulske konvencije stavi na dnevni red Sabora, a onda neka svatko kaže je li za ili protiv ratifikacije. Mi smo za. Ako netko bude inzistirao da oko jednog takvog vrijednosnog pitanja imamo i isti stav u oporbi i time uvjetovao davanje podrške za iskazivanje nepovjerenja gospođi Martini Dalić, to im je samo loš alibi za nepodržavanje inicijative i definitivno neoporbeno ponašanje.

Agrokor je očerupana kokoš koju bi još čerupali 

Gdje je logika da SDP, koji je cijeli proces nazivao pljačkom, sada želi i sam sudjelovati u svemu i preuzeti dio odgovornosti?

Vidimo da proces koji se vodio u Agrokoru temeljem tog zakona nije dovoljno efikasan i transparentan, omogućava sukob interesa, nemoralno i štetno ponašanje pojedinaca. Ovim izmjenama zakona želimo da se otklone evidentni propusti u zakonu koji su omogućili takvo ponašanje. Želimo spasiti što se spasiti da. Mi želimo da se izmjenama zakona i boljim nadzorom koji predlažemo upravo to onemogući jer ovakav zakon kakav je sad očito nije imao za cilj samo da se spasi Agrokor, što javno govore, nego da se ta “očerupana kokoš”, koju je prvo očerupao i ostavio na samrti njen aktualni vlasnik Ivica Todorić, još malo očerupa. Umjesto da je nahrane i dodaju joj perja, neki su sebe dobro nahranili - zaključuje Jelušić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

Avatar Celzijus
Celzijus
15:42 03.03.2018.

A ko je pak taj? Neki novi drug iz centralnog komiteta, gle kolko prostora dobiva u ovoj "cijenjenom" portalćini.

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
15:50 03.03.2018.

SDPopet ima "plan 21", Ovaj put B, 200 umjesto sto milijardi duga u cetiri godine.

KO
koraknaprijed
15:41 03.03.2018.

Da je glasanje tajno Bernardić ne bi dobio 30% glasova za vodstvo SDP!!!