GRUDE

U Hercegovini umro otac proslavljenog hrvatskog nogometaša i trenera Krune Jurčića

Foto: Privatni album
Rafael Jurčić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Kruno Jurčić
Foto: Borna Filić/Pixsell
Kruno Jurčić (1)
27.11.2019.
u 17:33
Rafael je, uz sve to, bio i veliki navijač Dinama, preteča hercegovačkih Boysa, a na prvu utakmicu “modrog” kluba otišao je još 1953. godine i jasno je odakle njegovu Kruni ljubav prema zagrebačkoj svetinji
Pogledaj originalni članak

Oblaci koji se nadvijaju nad Hercegovinom ovog tjedna uporno donose sumorne vijesti. Tako je mnoge Gruđane zadesila vijest da je u rodnoj općini u 82. godini života preminuo Rafael Rafo Jurčić, otac legendarnog vatrenog Krunoslava Krune Jurčića.

Nastavnik, ravnatelj, direktor

Iako je u hrvatskoj javnosti najpoznatiji kao Krunin otac, za društveni život općine Grude bio je puno više od toga. Pamti ga se kao nekadašnjeg nastavnika i ravnatelja Osnovne škole Antuna Branka Šimića u Drinovcima, a kasnije i kao direktora poduzeća Komunalno Grude. Među osnivačima Bekije, danas HNK Grude, od nekolicine osoba koje se spominju je i ime i prezime Rafaela Jurčića. Bilo je to davne 1959. godine. Sa suprugom Nadom, nekadašnjom knjižničarkom, uz Krunu, ima i sina Dražena koji je inženjer geologije. Svojedobno je rekao da je Dražen možda bio i nadareniji nogometaš, a igrao je uglavnom za slabije klubove, maksimalno se posvetivši knjizi. Kruno je pak također bio izvrstan učenik, bez problema je prošao prijamni ispit na Medicinskom i Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, međutim profesionalni nogomet i obrazovanje u isto vrijeme ne mogu ići zajedno pa je Kruno postao jedan od najtrofejnijih igrača, ali i trenera Dinama, a koji je s reprezentacijom Hrvatske u vremenu Ćire Blaževića osvojio broncu 1998. u Francuskoj.

Preteča hercegovačkih Boysa

Rafael je, uz sve to, bio i veliki navijač Dinama, preteča hercegovačkih Boysa, a na prvu utakmicu “modrog” kluba otišao je još 1953. godine i jasno je odakle njegovu Kruni ljubav prema zagrebačkoj svetinji. Tu se krije i zanimljiva činjenica da je Rafael znao ne jesti i bdijeti cijelu noć kad bi se Dinamu dogodio neki od većih poraza. Ove godine dočekao je i europsko proljeće Dinama, o kojem su najzagriženiji navijači sanjali pola stoljeća, te se prošlog ponedjeljka zauvijek otisnuo u nebeske visine.

>>> Pogledajte komentar našeg novinara Mladena Miletića na poraz Dinama

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr