Finalni okršaj

Bilićeva utakmica od 200 milijuna eura: Završit ćemo posao!

22.07.2020.
u 08:21
Ulazak Bilića u Premiership bio bi veliko priznanje i hrvatskoj trenerskoj struci. Ne samo da bismo imali trenera u najjačoj ligi svijeta, već bismo bili samo jedna od četiri države u svijetu koja ima trenera u barem tri od pet liga petica
Pogledaj originalni članak

Slaven Bilić u 19 godina trenerske karijere vodio je mnogo velikih utakmica, no danas će sigurno biti pod najvećim pritiskom, većim i od onog za utakmice četvrtfinala Eura protiv Turske 2008. godine.

Naime, Bilić će večeras od 20:30 sati svoj West Bromwich Albion povesti u boj protiv Queens Park Rangersa, u utakmicu koja vrijedi više od 200 milijuna eura! Toliko bi WBA zaradio ako večeras ostvari pobjedu koja garantira ulazak u najbolju ligu svijeta, engleski Premiership.

Ne bi to bio samo Bilićev, već i uspjeh Filipa Krovinovića, hrvatskog veznjaka koji je ove sezone odigrao 39 od 45 utakmica Championshipa.

Mogao je sve Bilićev i Krovinovićev WBA i prije završiti, prije pet-šest kola imao je komotnu situaciju i činilo se da će s lakoćom biti na prva dva mjesta koja vode u Premiership, no s nekoliko kiksova zakomplicirao si je situaciju. Čak je trećeplasiranom Brentfordu ponudio šansu da ga prestigne u prošlom kolu, ali nije uspio jer i oni je izgubio sva tri boda.

Bili su tek šesti favorit

No, svi će navijači West Bromwicha zaboraviti lošiju formu Bilićeve momčadi ako Slaven večeras klub uvede u elitu i donese mu golem novac. Bio bi to velik uspjeh za klub, ali i za našeg stručnjaka jer, kada je ljetos preuzeo klupu West Bromwicha, bili su tek šesti favoriti lige, a sada mogu osvojiti drugo mjesto.

Drugo mjesto u fizički najzahtjevnijoj ligi svijeta jer Championship bez ikakve dvojbe to jest. Kad je stavimo na usporednu ljestvicu s drugim ligama svijeta, Championship je šesta liga svijeta po vrijednosti (1,34 milijarde eura po Transfermarktu), a ispred nje su samo lige petice, no po broju utakmica najteža je na svijetu.

– Možete reći što god želite, ali Championship je najteža liga u svijetu za osvojiti – rekao je Harry Redknapp, čovjek koji je za sezonu 2009./2010. osvojio nagradu za najboljeg trenera u Premiershipu, a u Championshipu je tek jednom ušao u doigravanje u šest pokušaja.

Zašto je taj Championship toliko težak? Kao prvo, igra se čak 46 kola u samo 39 tjedana, što znači da razmišljanje o kadru, rotaciji i doziranju energije igrača mora biti jako pomno. Drugo, igra se u Engleskoj, a jako dobro znamo kakav je tamo pritisak javnosti, kakva su očekivanja navijača. Pod tim pritiskom i najveći su popustili.

Zanimljivo, Champions je liga koja najčešće mijenja trenere, u prosijeku ne izdrže ni šest mjeseci. Mnoga velika trenerska imena u Championshipu nisu uspjela ostvariti ulazak u Premiership. Najbolje ih je nabrojiti: osvajač Lige prvaka Roberto Di Matteo, trostruki osvajač Bundeslige Felix Magath, bivši izbornik Engleske Steve McClaren, osvajač trostruke krune s Lazijem u Seriji A Sven-Göran Eriksson...

Svi oni nisu uspjeli, no vjerujemo da Slaven Bilić večeras hoće. A vjeruje u to i on sam.

– Ova sezona Championshipa duža je nego ikad i moramo biti ponosni na ono što smo napravili, a sad je vrijeme da to završimo. Moramo to napraviti. Na prva dva mjesta smo od sedmog kola, nismo se morali osloniti ni na čije rezultate i zato smo bili tako ljutiti u petak kad smo umalo sve prosuli u vodu.

No, Brentfordova utakmica protiv Stokea pokazala je kako pritisak dolazi s pozicijom na tablici, a ne zato što su ti igrači manje sposobni. Oni nisu bili u takvoj poziciji osam utakmica i pobijedili su ih sve, i one koje nisu morali pobijediti. Ali u prvoj koju su morali, nisu uspjeli. Dobili smo novu šansu za direktan plasman, ovaj put nećemo je ispustiti – uvjeren je Bilić.

Veliko priznanje Hrvatskoj

Inače, WBA do Premiershipa može i uz remi, no tada ni trećeplasirani Brentford ne smije pobijediti u utakmici protiv Barnsleyja.

Ulazak Bilića u Premiership bio bi veliko priznanje i hrvatskoj trenerskoj struci. Ne samo da bismo imali trenera u najjačoj ligi svijeta, već bismo bili samo jedna od četiri države u svijetu koja ima trenera u barem tri od pet liga petica – Bilić u Engleskoj (WBA), Kovač u Francuskoj (Monaco), a Jurić u Italiji (Verona).

Preostale tri države koje su u tom odabranom trenerskom društvu su još Njemačka, Portugal i Španjolska. Iza Hrvatske je pak Italija, Argentina, Francuska, Nizozemska...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TI
tico123
11:36 22.07.2020.

i kaj se mene tiće sretno ali ono protiv turske repke sam je kriv u samojzavršnici moaoje mijenjati i potrošiti vrijeme a on to nije napravio ito nas je koštalo njegovom krivicom

BL
Blacknemesis8
10:23 22.07.2020.

Moj je tip, dakle prognoza, 3:1 za WBA. I prolazak Slavena Bilica protiv QPR. Veceras u 20,30 sati. Sretno Bilicu.