Senzacionalne Hrvatice

Barbara: Bilo mi je čudno boriti se za svjetsko zlato protiv kolegice s kojom treniram

Foto: Gabi Juan (EJU)
Foto: Gabi Juan (EJU)
Foto: Gabi Juan (EJU)
10.10.2022.
u 20:32
Naravno da nitko ne voli gubiti, ali kada sam se razočarana dizala s poda i vidjela Barbaru da slavi bilo mi je drago, kazala je najnovija doprvakinja svijeta Lara Cvjetko
Pogledaj originalni članak

Kada dolazite iz zemlje s manje od četiri milijuna stanovnika, s prilično malom bazom, imati dvije finalistice džudaškog Svjetskog prvenstva u istoj kategoriji (70 kg) ostvarenje je iz najluđih snova o kakvom se mnogi niti ne usude sanjati.

A upravo to su postigle 27-godišnja Splićanka Barbara Matić i 21-godišnja Zagrepčanka Lara Cvjetko, djevojke koje su u Taškentu već nakon polufinalnih borbi osigurale intoniranje hrvatske himne. Na koncu je sve završilo pobjedom iskusnije članice Pujanki ali i velikom radošću šest godina mlađe članice Solina. 

- Dvije medalje idu u Hrvatsku i to je predivan osjećaj. Još ne mogu vjerovati da sam ovo postigla - klicala je srebrna Lara.

Koliko god sladak, boriti se sa sunarodnjakinjom u finalu Svjetskog prvenstva bio je i ujedno vrlo neobičan osjećaj.

- Neću reći da sam prije finalne borbe imala tremu ali jesam neki čudan osjećaj, drugačiji no kada ulazim u borbu sa ostalim suparnicama. Jer, mi dva do tri puta tjedno zajedno treniramo pa smo se našalili da će to biti još samo jedan "randori".

A taj finale sparing ipak nije bio jer je Barbara pobijedila nakon samo minutu i 25 sekundi borbe.

- Neobično je bilo i to što sam pobijedila polugom a ja u finalima poluge baš i nisam izvlačila. Više sam to činila s bacanjima. Ja sam Laru pokušala baciti, a one se pokušala spašavati pa je s jednom rukom ostala otvorena što sam ja iskoristila.

Evo kako je tu situaciju pak doživjela pobijeđena finalistica.

- Pogriješila sam i skoro da nisam pala no ostala mi je slobodna ruka i Barbara mi je izvukla polugu.

Kako li je Lari bilo boriti se za svjetsko zlato s reprezentativnom kolegicom?

- Bilo mi je malo čudno i cijelo vrijeme sam pokušavala sebe uvjeriti da je to finale Svjetskog prvenstva a ne samo borba s Barbarom s kojom nerijetko treniram zajedno.

Lari smo pokušali pronaći alibi za poraz iponom u činjenici da je u istom danu tri borbe završila u "pripetavanju", u borbi za zlatni bod.

- Nije to razlog, dobro sam se ja osjećala a i stigla sam se oporaviti za finalnu borbu. Ne tražim ja nikad izliku.

No, nitko od sportaša ne voli veliko natjecanje završiti s porazom, pa makar to bio i finale. Uostalom, poznata je ona teorija da su posljednjeg dana natjecanja najnesretniji oni koji su izgubili za broncu a potom oni koji nisu uspjeli osvojiti zlato. No, Lara je ovaj poraz doživjela s osmjehom.

- Naravno da nitko ne voli gubiti, ali kada sam se razočarana dizala s poda i vidjela Barbaru bilo mi je drago. Istina je da je ljepše natjecanje završiti s pobjedom no sve je kako si stvari postavite u glavi, a status svjetske doprvakinje velika je pobjeda.

Na koju je od pobjeda u najboljem danu svoje dosadašnje karijere Lara najponosnija? Je li to možda pobjeda u prvom kolu protiv dvostruke europske prvakinje Francuskinje Pinot?

- Najponosnija sam na pobjedu u četvrtfinalu kada sam bacila Nizozemku Vin Dijke, drugoplasiranu na svjetskoj rang-listi, brončanu na posljednjim Olimpijskim igrama. A i na pobjedu u polufinalu nad Japankom Nizoe. Ne volim pobjeđivati na tri kazne no nekad protiv Japanki, koje su vrsne tehničarke i sjajno se bore za gard, ne ide drugačije. Tražiti neko bacanje protiv njih često je riskantno.

Japanku (Tanaka) u polufinalu je pobijedila i kasnija svjetska prvakinja Barbara koja se tako dovela u priliku da sada u Taškentu obrani lani osvojen naslov u Budimpešti.

- Nisam došla na ovo Svjetsko prvenstvo s mišlju da moram obraniti nalsov već sam si rekla da ove godine krećem ispočetka pa do kuda doguram.

A dogurala je tako visoko da je više od toga i nemoguće, osvojila je zlato za koje će biti nagrađena još i sa, za jedan amaterski sport, s vrlo lijepom svotom iz ukupnog nagradnog fonda koji iznosi milijun eura.

- Mislim da ću za naslov svjetske prvakinje dobiti i 20 tisuća eura od čega 20 posto, po pravilima, ide treneru.

Osim sportske slave i novca, Barbara je zaradila i puno olimpijskih bodova.

- Osvojila sam dvije tisuće bodova s kojima sam potvrdila prvo mjesto na rang-listi. No, do kraja godine su još dva turnira i Masters koji nudi 1800 bodova pa ne smijem posustati. Uostalom, nakon lipnja 2023. svi ovi bodovi vrijedit će 50 posto a tek tada kreću oni od 100 posto.

A s obzirom da na Olimpijskim igrama nastupiti ne mogu dvije sportašice u istoj kategoriji, Barbara i Lara su i u tom smislu rivalke. Ima li tu, kao dvostruka svjetska prvakinja, Matić ikakvu prednost.

- Mogli bismo imati dvije među 18, koliko ih ide na Olimpijske igre, a u Pariz će ići ona koja skupi više bodova.


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.