platinasti jubilej

Posebna priznanja: Kraljica dobila vlastitu Barbie lutku, a uskoro izlazi i kuharica

Foto: YouTube
Foto: PA/Pixsell
Foto: ANNIE LEIBOVITZ/Press Association/PIXSELL
Foto: John Stillwell/Press Association/PIXSELL
Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: profimedia
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Youtube screenshot
Foto: Youtube screenshot
Autori Vecernji.hr, Hina
26.04.2022.
u 23:00
Tvrtka je lutku osmislila u sklopu kolekcije pod nazivom 'Barbie's Tribute Collection', lansiranu još prošle godine u čast svih "poznatih povijesnih ličnosti i vizionarki koje su imale izniman utjecaj na društvo".
Pogledaj originalni članak

Platinasti jubilej kraljice Elizabete II. poprilično je važna stvar u Britanskoj monarhiji, a nakon što je u travnju britanski Vogue zbog toga izdao posebno izdanje kojim je po prvi put u povijesti kraljica zasjala na naslovnici tog modnog časopisa, doduše s legendarnom starom fotografijom snimljenom kad je tek došla na tron, stiže još stvari u čast jubileju. Tako je i američka tvrtka Mattel, Inc., čiji je najpoznatiji brend lutka Barbie, objavila da se uključila u obilježavanje povijesnoga platinastog jubileja izradom počasne lutke po uzoru na njezin lik. Barbie lutka puštena je u prodaju na kraljičin 96. rođendan 21. travnja, a kreirana je po uzoru na nju. Odnosno, odjevena je u elegantnu haljinu boje bjelokosti s plavom lentom ukrašenom kraljevskim odlikovanjima. Na glavi, naravno, ima tijaru izrađenu prema onoj koja je pripadala kraljici Mary, a koju je Elizabeta nosila na dan vjenčanja s princom Filipom.

Također, lutka ima i ružičastu vrpcu po uzoru na odlikovanje koje je kraljici poklonio njezin otac, George VI., a svijetloplava, postavljena ispod ružičaste, izrađena je po uzoru na vrpcu s likom njezina djeda Georgea V. Na objema vrpcama su minijaturni portreti Georgea VI. i Georgea V.

Tvrtka je lutku osmislila u sklopu kolekcije pod nazivom 'Barbie's Tribute Collection', lansiranu još prošle godine u čast svih "poznatih povijesnih ličnosti i vizionarki koje su imale izniman utjecaj na društvo". Lutka će se prodavati u posebnoj kutiji nadahnutoj stilovima koji prevladavaju u Buckinghamskoj palači, izrađenoj od 3D ukrašenog obruba i unutarnjeg dijela koji prikazuje prijestolje s crvenim tepihom. Na kutiji će biti utisnut logo u obliku grba te oznaka kojom se obilježava godišnjica kraljičina stupanja na prijestolje.

Platinasti jubilej kraljice Elizabete II. obilježit će se i objavom kuharice pod nazivom 'Platinum Jubilee Cookbook' koja izlazi 28. travnja, uoči proslave kraljičinih 70 godina vladavine, a predgovor za knjigu su napisali princ Charles i njegova supruga Camilla.

Autor knjige, Ameer Kotecha, koji je prikupio simboličnih 70 recepata iz cijeloga svijeta, ušao je u arhive ministarstva vanjskih poslova, otkrivši anegdote o diplomatskim večerama organiziranim tijekom niza godina. Čitateljima nudi uvid u priče o hrani koja se koristi kao moćno diplomatsko oruđe. Prvi put knjiga govori i o tomu kako predstavnici brojnih nacija lome kruh kao sredstvo rješavanja međusobnih razlika, nastojeći stići do pregovaračkog stola tako što najprije sjednu za stol i objeduju ili večeraju. 

Knjiga je mješavina recepata, povijesti hrane, anegdota i fotografija i zanimljivo štivo za svakoga koga zanimaju hrana, diplomacija ili britansko naslijeđe. Nastala je zahvaljujući doprinosu predstavnika Njezina Veličanstva iz cijeloga svijeta i jedinstvena je uspomena na kraljičin platinasti jubilej jer predstavlja nedovoljno istražen dio kraljičine vladavine. Kuharicu čini 70 recepata iz britanskih veleposlanstava i visokih povjerenstava, među kojima je i onaj za španjolsku marmeladu iz veleposlanstva u Madridu ili recept za riblji zeleni curry pripremljen u visokom povjerenstvu Islamabada.

Podsjetimo, britanski Vogue se u travanjskom broju osvrnuo na svoj jedinstveni odnos s kraljicom Elizabetom, na način da su izvukli neke poznate, ali i rijetko viđene fotografije iz svoje ekskluzivne arhive u Vogue Houseu u Londonu. Novi broj imat će zapravo dvostruku naslovnicu - na jednoj se nalazi kraljica Elizabeta II., a na drugoj glumica Anya Taylor-Joy koja poznajemo iz Netflixove serije 'Damin gambit'.

Fotografija Elizabete II. koja se u travnju našla na naslovnici nastala je 1957., pet godina nakon početka vladavine. Tada je stala pred objektiv fotografa Antonyja Armstronga Jonesa, a pozirala je s dijamantnom dijademom koja je originalno izrađena za kralja Georgea IV. Naravno, glumica na naslovnici nosi repliku dijamantnog dijadema.

VIDEO>>Tko je Georgina Rodriguez? Ronaldova partnerica imala je oca dilera, a ujak ju je nazvao "zlom"!

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.