Zdravlje na tanjuru

Želite živjeti duže? Za zdravije oči, kosti i živčani sustav morate jesti ovo

Foto: Thinkstock
Želite živjeti duže? Za zdravije oči, kosti i živčani sustav morate jesti ovo
17.01.2014.
u 08:30
Rezultati nekoliko istraživanja pokazali su da karotenoid lutein u brokuli može spriječiti degeneracije koje nastaju starenjem, a vitamin A potreban je mrežnici za zdravlje oka.
Pogledaj originalni članak

Lisnato povrće prehrambeno je čudo i trebalo bi ga češće jesti. Iako ga mnogi ne vole, postoji više razloga zašto biste se trebali natjerati uvrstiti ga u meni više puta u tjednu. Opskrbit će vaše tijelo hranjivim tvarima i čak spriječiti neke zdravstvene probleme. Zato već danas za svoj obrok planirajte – brokulu.

Ljekovita brokula

Rezultati nekoliko istraživanja pokazali su da karotenoid lutein u brokuli može spriječiti degeneracije koje nastaju starenjem, a vitamin A potreban je mrežnici za zdravlje oka. Ovo povrće trebalo bi biti jedna od glavnih namirnica osoba koje pate od visokog krvnog tlaka jer sadrži magnezij i kalcij koji reguliraju tlak. Kalij, kojeg također ima puno u ovom povrću, pomaže u održavanju zdravog živčanog sustava, ali i potiče rast mišića.

Ovo povrće spriječit će i osteoporozu ako ga konzumirate redovno jer sadrži i vitamin K i kalcij koji pomažu u održavanju zdravih kostiju. Brokula će osnažiti i imunološki sustav jer sadrži veliku dozu beta-karotena i minerala, poput cinka i selena. Posljednjih godina preporučuje se i oboljelima od raka jer ubija zloćudne stanice.

Povrće za lijepu kožu

Za opekline nastale od izlaganja sunčevim zrakama također se preporučuje jesti brokulu za brže zacjeljivanje kože.

Zdravlje kože prvenstveno dolazi "iznutra". Ako ne konzumirate povrće i jedete nezdravo, potrošit ćete cijelo malo bogatstvo na skupocjene kreme koje neće imati previše koristi. Nahranite organizam potrebnim hranjivim tvarima, a za lijepu kožu jedite namirnice bogate antioksidansima poput tamnozelenog povrća koje će pomoći u borbi protiv prvih znakova starenja, bora, opuštene kože ili prorijeđene kose.

>>Hrana kao lijek i "otrov": Otkrijte najbolju i najgoru za alergije...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
09:46 17.01.2014.

Kakve su ovo laži. Dokazala je medicina ali to se ne smije očito reći, jučer mi je potvrdila jedna liječnica. Živjeti duže moguće je ako ste tako rođeni nikakve prehrane ni bavljenje sportom neće vas spsiti ako ste rođeni nazovimo je s nekom manom.

TR
Trempetich
10:21 17.01.2014.

Zdrava hrana košta...znači da bi dugo živjeli morate imati novac i posao...pa da maknete stres. Ili druga opcija...otići na selo, uzgajati svoje i živjeti bez stresa....onda ti i ne treba toliko novaca. Najduže obično i žive ljudi u nekim zabitima pa kad ih pitaju koja je formula dugovječnosti spremno odgovaraju :" vino, cigarete_______ (dopuni po izboru).

SW
swic
10:59 17.01.2014.

Hm ! Bice da su to jeli Udbasi pa zive dugo kao kornjace .