Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Hrana kao lijek i "otrov": Otkrijte najbolju i najgoru za alergije...

začini, čili, papričice (1)
David Ebener/DPA/PIXSELL
12.04.2013.
u 12:18

Neka hrana može ublažiti alergijske simptome, a neka ih može još i pojačati. Otkrijte gdje je razlika...

Ljudi koji pate od alergija u proljeće muku muče s nadraženim grlom, šmrcanjem, kihanjem... No osim medikamenata, ovakvo stanje može vam olakšati i ako konzumirate ili izbjegavate ovu hranu, stoji na Huffingtonpost.

Ljekovita hrana:

- Jabuke i jagode. Kora jabuke sadržava antioksidanse koji poboljšavaju plućni kapacitet, a isti se nalaze i u narančama, luku, rajčici i jagodama. Osim toga sadrži puno vitamina C koji učinkovito štiti od alergija.

- Crveno grožđe. Istraživanje od prije pet godina pokazalo je da mediteranska prehrana, bogata namirnicama poput crvenog grožđa, naranča i jabuka ublažavaju simptome alergija kao što su začepljen nos i bolno grlo. Samo grožđe bogato je antioksidansima sa snažnim protuupalnim moćima.

- Topli čaj. Biljni čajevi najbolji su izbor, i važno je da su pritom što topliji kako bi se olakšalo iskašljavanje sluzi i ulažilo peckanje u grlu. No u tu svrhu može poslužiti i topla juha.

Hrana koju valja izbjegavati:

- Celer. Peckanje u ustima i grlu može biti posljedica \"oralne\" alergije uzrokovane nekim voćem i povrćem. Simptomi se mogu javiti od jedenja celera, ali i rajčice, breskve, dinje, kivija.

- Alkohol. Ako vam se nakon povećanog konzumiranja alkohola, peruta koža ušiju, laktova, peta ili obrve, sve je to znak da ste alergični na alkohol.

- Začinjana hrana. Curi vam iz nosa, suze vam oči ili često kišete nakon začinjenje hrane, a i nadut vam je trbuh? Budite sigurni da je riječ o alergijskoj reakciji na začine. Inače, to se događa zbog kapsaicina, vrlo zdrave tvari koja se nalazi u jakim začinima, pa je jedino rješenje - izbjegavanje takve hrane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije