Kreni zdravo

Zdrav doručak za mršavljenje – ideje, recepti i savjeti

Zdrav doručak za mršavljenje – ideje, recepti i savjeti
03.12.2018.
u 12:41
Mnoga istraživanja, poput istraživanja objavljenog 2016. godine u znanstvenom časopisu PLOS Medicine, dokazala su da povećani unos vlakana višestruko utječe na smanjenje tjelesne mase i poboljšanje probave.
Pogledaj originalni članak

Ako se pitate kako smršaviti na zdrav način, uvijek krenite od planiranja prehrane. Primjer jelovnika za mršavljenje možete pronaći u planovima mnogih dijeta, međutim jela za dijetu možete kreirati i sami.

Zdrav doručak bi trebao biti osnova dnevne ishrane pružajući dovoljno količinu energije i hranjivih tvari.

Preparati za mršavljenje često znaju biti skupi i nepotrebni jer smršaviti možete uz pomoć malo truda, zdrave prehrane i tjelesnih aktivnosti. 

Recepti za zdravu prehranu

Plan ishrane za mršavljenje treba biti dobro osmišljen u skladu s vašim željama, potrebama i mogućnostima. Većinom se bazira na izbalansiranim jelima koja će svakome pružiti dovoljno energije te potrebnim nutrijenata poput vitamina i minerala. 

Tjedni jelovnik za mršavljenje možete pronaći u opisu mnogih dijeta poput dukan ili jogurt dijete, ali trebate imati na umu da takvi jelovnici često nisu prilagođeni svačijim potrebama. 

Foto: Thinkstock
Jabuka, dijeta
Foto: Thinkstock
vitka žena
Foto: Thinkstock
žena jede
Foto: Thinkstock
Mršavljenje
Foto: Thinkstock
dijeta, struk
Foto: Thinkstock
Hrana

Prehrana se bazira i na tome koliko vježbate odnosno kolika je dnevna potrošnja energije, trebate li povećan unos nekih vitamina ili minerala ako ste vegetarijanci, ako patite od kroničnih bolesti, ako ste starija osoba i drugo. Stoga je prije promjene prehrane veoma važno uzeti u obzir i stručne savjete liječnika ili nutricionista.

Najbolji doručak za mršavljenje bio bi onaj koji vam pruža dovoljno kalorija i nutrijenata u skladu s ostalim dnevnim potrebama. Trebate odrediti koliko kalorija dnevno trebate unijeti kako biste ostvarili željene rezultate te ih zatim rasporediti po obrocima u danu.

Prehrambena vlakna su tvar koju što više trebate uključiti u prehranu, a posebno doručak, ako želite smršaviti. Možete ih pronaći u voću i zelenom povrću u većim količinama.

Mnoga istraživanja, poput istraživanja objavljenog 2016. godine u znanstvenom časopisu PLOS Medicine, dokazala su da povećani unos vlakana višestruko utječe na smanjenje tjelesne mase i poboljšanje probave.

Namirnice za mršavljenje ne moraju biti bezukusne i dosadne, a iz doručka ne morate izbaciti namirnice koje volite, poput kruha, zobenih pahuljica, žitarica ili jaja i slanine, pišu stručnjaci s fitness portala Very Well Fit. Predlažu da ih zamijenite sa zdravijim verzijama.  A koje su to, pročitajte na portalu Kreni zdravo. 

Pogledajte i video Supernamirnice koje biste trebali imati u svom domu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.