po tri stvari

Zagrebački mesar upozorio: 'Evo kako prepoznati je li piletina koju kupujete stara'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagrebački mesar upozorio: 'Evo kako prepoznati je li piletina koju kupujete stara'
20.08.2025.
u 10:30
Razlike se ne mogu sakriti kada piletina krene u pripremu
Pogledaj originalni članak

Kako je špica turističke sezone u Hrvatskoj prošla, tržnice u kontinentalnim krajevima ponovno su se napunile kupcima. Posebno su posjećene mesnice, koje na visokim ljetnim temperaturama moraju posebno paziti na svoje svježe komade mesa. Na Kvaternikovu trgu novinari portala Zagreb.info razgovarali su s iskusnim mesarom koji im je otkrio tajne najpopularnijih komada mesa, ali i upozorio na potencijalne zamke pri kupnji.

Piletina je izuzetno popularno i relativno jeftino meso, što znači da se ponekad tretira raznim sredstvima kako bi zadržala izgled svježeg mesa. Prepoznati razliku nije lako. "To je dosta teško vizualno prepoznati. To će kupac prepoznati tek po ukusu i teku kada je hrana gotova. Znam da je tada kasno, ali teško je kupcu to objasniti, bilo vizualno bilo ovako, razgovorom. Ja kad vidim komad mesa mogu dobiti sumnju, ali dok ja to ne primim u svoje ruke i detaljno pogledam, ne mogu to raskrinkati. Kamoli kupac koji ne drži svježe meso svakog dana u svojim rukama”, ispričao je sugovornik.

Kako biste barem djelomično procijenili kvalitetu, potrebno je prerezati komad mesa i osjetiti njegov miris. Bez toga, ističe mesar, teško je donijeti pouzdanu ocjenu. Sve se na tržnici, u konačnici, svodi na povjerenje.

Kako prepoznati ne baš svježu piletinu?

“Piletina brzo postane mlitava i mlohava, pojavljuje se sluz, a meso se može naborati. Komadi prestaju biti kompaktni, osobito ako su korištene metode za produljenje roka trajanja. Nisu ni sve pasmine svinja ili pilića iste – kvaliteta se očituje i u mesu, ovisi o ishrani životinja”. 

Postoji razlika između domaće i industrijske (“brojler”) piletine. Najlakše ju je prepoznati po boji: brojler piletina je bijela, dok je domaća žuta. Ipak, napominje mesar, i ovo nije potpuno pouzdan test – neki prodavači ponekad koriste boje za hranu kako bi brojler predstavili kao domaće pile.

Termička obrada otkriva razlike

Razlike se ne mogu sakriti kada piletina krene u pripremu. Brojler piletina je tvrđa od domaće, sadrži manje masti i tekućine koju ispušta tijekom kuhanja ili pečenja. Moderni pilići često su tretirani antibioticima i tabletama prije klanja.

Posebnu pažnju valja obratiti na iznutrice, posebno na jetricu, koja akumulira antibiotike i hormone. Upravo se iznutrice najčešće koriste u proizvodnji mesnih prerađevina, pa su potencijalno štetnije za ljudsku konzumaciju.

Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.