u akciju

Vitamin C bit će djelotvoran samo ako vježbate

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Vitamin C bit će djelotvoran samo ako vježbate
18.02.2013.
u 15:20
Kod djece se prosječno trajanje prehlade smanjilo za 18 posto, a kod odraslih za osam posto
Pogledaj originalni članak

Vitamin C može biti djelotvoran protiv prehlade, ali samo ako uz to vježbate, pokazalo je najnovije istraživanje iz Finske.

Drugim riječima, napici bogati C vitaminom ne sprečavaju prehladu osoba koje ne vježbaju ili nisu aktivne u fizičkom smislu. Kod ljudi koji vježbaju vitamin C može prepoloviti rizik od obolijevanja.

- Vitamin C neće smanjiti pojavu prehlade u općoj populaciji, tako da rutinsko uzimanje nije dovoljno. Može biti koristan samo kod onih kojih vježbaju - objašnjavaju voditelji studije sa sveučilišta Helsinki Harri Hemild i Elizabeth Chalker, prenosi Daily Mail.

Rezultati su pokazali da vitamin C bolje djeluje kod fizički aktivne djece. Ona djeca koja su se bavila plivanjem i prehladila se, od bolesti su se oporavila dvostruko brže od onih koji nisu uzimali dodatne doze C vitamina. I djeca i odrasli u istraživanju su uzimali po 1000 mg vitamina C dnevno. Kod djece se prosječno trajanje prehlade smanjilo za 18 posto, a kod odraslih za osam posto.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.