istraživanje

Uzimate dodatke prehrani? Zanimat će vas koje sve rizike to sa sobom nosi

Foto: Thinkstock
Uzimate dodatke prehrani? Zanimat će vas koje sve rizike to sa sobom nosi
10.04.2019.
u 07:00
Neki dodaci, poput kalcija i vitamina D, navodno su povezani s većim rizikom od raka.
Pogledaj originalni članak

Ako uzimate dodatke prehrani, ovo je nešto za vas.

Istraživanje je pokazalo kako konzumiranje vitaminskih dodataka za prehranu nije jamstvo da ćete poboljšati svoje zdravlje i produiljiti si životni vijek, puno bolja opcija je namiriti potrebe nutrijente iz svježih namirnica. 

Neki dodaci, poput kalcija i vitamina D, navodno su povezani s većim rizikom od raka. 

Istraživanje koje je obuhvatilo podatke više od od 27.000 odraslih Amerikanaca, pokazalo je da određeni sastojci iz namirnica djeluju na smanjenje rizika od oboljevanja od raka, no ne i dodaci prehrani, piše Daily Mail.

Znanstvenici sa Sveučilišta Tufts usporedili su kako uzimanje dodataka prehrani utječe na rizik od prerane smrti, kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Pokazalo se kako adekvatna konzumacija vitamina A i K i minerali magnezij i cink,  smanjuju rizik od prerane smrti, ali oni dobiveni iz namirnica, ne iz dodataka prehrani, navodi se. 

Pogledajte i video Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KE
kelab
07:46 10.04.2019.

Uzimao sam zeljezo. Sad imam visak zeljeza u krvi i anemiju istovremeno. Visak zeljeza nisiti jetru. Pripazite.