Domaća kuhinja

U Ficleku su nam otkrili u čemu je tajna najboljih krpica sa zeljem. Imamo i recept!

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
U Ficleku su nam otkrili u čemu je tajna najboljih krpica sa zeljem. Imamo i recept!
19.10.2020.
u 06:38
Zagrepčani i njihovi gosti već znaju – kad žele pojesti autentičnu domaću hranu, odlaze u Ficlek. Ova šarmantna gostionica smještena u blizini katedrale, unatoč svim nedaćama koje su nas zatekle posljednjih mjeseci svakoga dana sve je popularnija među ljudima koji itekako paze odakle dolazi hrana koju jedu.
Pogledaj originalni članak

Za pravi domaći okus zelje za krpice pirjajte na svinjskoj masti, a njoj obavezno dodajte malo šećera da zelje pokupi aromatičan karamel koji će nastati

Krpice sa zeljem

Zelje:

700 g do 1 kg svježeg zelja ili kupusa

1 velika žlica svinjske masti

1-2 žlice šećera

sol, papar

po potrebi temeljac ili malo vode

Krpice:

3 jaja + 3 žumanjka

otprilike 330 g brašna

malo soli

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Priprema:

Glavici kupusa odstranite vanjske listove, prepolovite je i izvadite sredinu pa je narežite na trake prvo uzdužno, a zatim i poprijeko, da dobijete kvadrate.

Na svinjskoj masti otopite šećer, da potamni, ali pazite da vam ne počne gorjeti, pa na njega dodajte narezano zelje da pokupi sav karamel i masnoću i dobije lijepe tamnosmeđe rubove. Posolite, uslijed toga će zelje početi puštati vodu i pirjajte, samo po potrebi podlijevajući temeljcem ili vodom da omekša.

Ako volite pod zubima osjetiti još malo tvrđe zelje i kupus i ne želite da se dokraja raspadne, vrijeme pirjanja prilagodite tome. Pred sam kraj popaprite po ukusu i dodajte zelju skuhane i ocijeđene krpice, koje možete kupiti gotove ili ih napraviti sami.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Pripremite domaće krpice:

Pomiješajte jaja, žumanjke i brašno s malo soli pa umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite u šest kuglica koje zatim razvaljajte ili, još bolje, provucite kroz mašinu za tijesto od debljeg k tanjem, do debljine koju želite (krpice podnašaju i da su malo deblje) pa trake tako dobivenog tijesta ostavite da se prosuše.

Zatim ih složite jednu na drugu, po potrebi još malo pobrašnite, da vam se ne bi slijepile i narežite na kvadrate, krpice. Skuhajte ih u posoljenoj vodi i dodajte zelju.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DG
dana11042004@gmail.com
23:04 19.10.2020.

Obožavam krpice sa zeljem, ali bez šećera

LO
lojtra2
10:55 19.10.2020.

A da probate s bijelim zeljem kako je i uobičajeno?