zabrinjavajuće

Trebali bismo biti zabrinuti. Europljani žive i do tri godine dulje nego Hrvati

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Šetnja po Jarunu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Šetnja po Jarunu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Šetnja po Jarunu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Šetnja po Jarunu
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Split,šetnja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Šetnja po Jarunu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Šetnja po Jarunu
Foto: Thinkstock
Šetnja
13.12.2017.
u 10:49
Prema podacima iz istraživanja Hrvatske zdravstvene ankete za razdoblje 2014.-2015., u Hrvatskoj 52,9 posto ispitanika vježba manje od 60 minuta tjedno
Pogledaj originalni članak

‘’Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović pozdravlja nastavak projekta Aktivna Hrvatska. Tjelesna aktivnost i briga za vlastito zdravlje trebali bi nam svima biti visoko na listi prioriteta. Iznimno je važno da svi zajedno radimo na aktivnijoj Hrvatskoj jer je to jedini način da popravimo loše statistike i mlađim generacijama osiguramo zdravije sutra!» - izjavio je doc.dr.sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik Predsjednice RH za zdravstvo i sport.

Sportsko – edukativni projekt Aktivna Hrvatska u sezoni 2018. pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar - Kitarović unosi brojne novitete, a u idućoj godini počinje s Mentalnim treningom 11. siječnja u Zagrebu s temom motivacije.

Donja Stubica u veljači prvi je trening tima Kineziološkog fakulteta, Biotreninga i Definicija hrane. Edukacije će se održati u Vukovaru u ožujku, u Karlovcu u travnju, u Vodicama kreću vježbe krajem svibnja, a Mentalni trening u Dubrovniku u lipnju. U srpnju je na redu Gospić, kolovoz je rezerviran za Šibenik i trening pilatesa uz Asju Petersen. Finale će biti u Splitu na Prokurativama u rujnu, dok će posljednji trening u 2018. biti yoga Sandre Petre Pintarić na platou Gradec u Zagrebu.

Foto: MARTINA CVEK
Vježbanje, aktivna Hrvatska
Foto: Martina Cvek

Tim čine kineziolozi Ivan Antunović, Anja Bijelić, Lukrecija Dragić, Borna Butijer, Goran Kontić i Marin Ivančić. Focus Point treing će predstaviti Asja Petersen, a yogu Sandra Petra Pintarić. Ambasadorice i voditeljice su Darija Mikulandra Žanetić i Renata Sopek.

''Trebali bismo biti zabrinuti. Više od 65% Hrvata ne vježba ili to čini vrlo rijetko. Projektom Aktivna Hrvatska želimo to promijeniti, želimo motivirati naciju da bude aktivnija, a time sretnija, zadovoljnija i zdravija!'' - izjavio je dekan KIF-a Tomislav Krističević.

''Prema podacima iz istraživanja Hrvatske zdravstvene ankete za razdoblje 2014.-2015., u Hrvatskoj 52,9 posto ispitanika vježba manje od 60 minuta tjedno, dok ih 59,6 posto ukupno hoda manje od 30 minuta tijekom uobičajenog dana!’’- izjavila je dr.sc. Iva Pejnović Franelić iz Hrvatske liječničke komore, partnera projekta te dodala: ''Po drugi se puta uključujemo u projekt sa željom da osvijestimo važnost tjelesne aktivnosti, ali i vlastitog ulaganja u zdravlje!''.

Pogledajte i galeriju 10 namirnica koje niti nutricionisti ne bi konzumirali

 

Foto: Thinkstock
restoran, hrana
Foto: Thinkstock
mlijeko
Foto: Thinkstock
kava
Foto: Thinkstock
žitarice
Foto: Thinkstock
margarin
Foto: Thinkstock
Hrenovke
Foto: Thinkstock
energetska pločica
Foto: Thinkstock
griz
Foto: Thinkstock
smrznuta hrana
Foto: Thinkstock
glazura
Foto: Thinkstock
pržena hrana

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DA
DarthVader
18:01 13.12.2017.

A kaj mi nismo eurpljani. Neki cudan novinarcek.

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
09:59 21.12.2017.

Ja skroz mislio kako sam kao Hrvat iz Hrvatske i u Europi,ali vidi njesre izgleda da baš nije tako 😂

Avatar 1HGZ
1HGZ
11:42 13.12.2017.

a zna se i zasto,ne sjede cijeli dan po kavama vec se krecu i rade,ne zderu sve sto im dodje pod ruku,jedu onoliko koliko im treba..