napravite sami

Poznati restoran otkrio recept za savršenu domaću međimursku gibanicu

Foto: Vigor Klaić
Poznati restoran otkrio recept za savršenu domaću međimursku gibanicu
21.04.2020.
u 07:00
Ovaj raskošan kolač od vučenog tijesta s četiri nadjeva, premda bogat aromama i sastojcima poput jabuka, cimeta, maka i oraha, pruža osjećaj lakoće i zadovoljstva. Recept smo dobili u poznatom restoranu Terbotz gdje ga poslužuju s domaćim sladoledom od buče i izvrsnim međimurskim desertnim vinima.
Pogledaj originalni članak

Pri samom spomenu međimurske gibanice sline nam krenu na usta, ali rijetko se odlučujemo pripremiti je sami jer se na prvi pogled čini da je priprema komplicirana i dugotrajna. Ako ćete sami raditi tijesto, moglo bi i potrajati, ali uz ovaj recept možete u kolaču uživati uz mnogo manje muke i truda.

Slano & slatko potražite svake treće subote u mjesecu u paketu s Večernjim listom:

Domaća međimurska gibanica

Sastojci:

10 gotovih kora od vučenog tijesta

maslac za premazivanje kora

kiselo vrhnje za polijevanje

Za nadjev od jabuka:

2 kg jabuka

šećer – ovisi o slatkoći jabuka

cimet

Za nadjev od maka:

200 g maka

200 ml mlijeka

50 g šećera

grožđice po želji

1 vanilin šećer

Za nadjev od sira:

500 g kravljeg sira

100 g šećera

1 vanilin šećer

2 jaja

Za nadjev od oraha:

200 g mljevenih oraha

200 ml mlijeka

100 g šećera

Foto: Shutterstock

Priprema:

Za nadjev od jabuka fino naribajte jabuke, u njih dodajte šećer i cimet u prahu i sve dobro izmiješajte. Količina šećera ovisi o slatkoći jabuka s kojima radite.

Za nadjev od maka stavite mlijeko na vatru, kada zakipi, maknite s izvora topline i ubacite mak i šećer. Zatim po želji dodajte grožđice pa sve vratite na vatru još 2-3 minute da se mak dobro “pofuri”. Ostavite gotovu smjesu da se ohladi.

Za nadjev od sira u većoj posudi dobro pomiješajte sir, jaja, šećer i vanilin šećer.

Za nadjev od oraha mlijeko i šećer stavite na vatru da zakipi pa maknite s vatre, ubacite orahe i dobro pomiješajte. Pustite da se smjesa ohladi.

Kad ste napravili sve četiri smjese, vrijeme je da složite svoju gibanicu. Na dno lima za pečenje stavite dvije kore za savijače (svaku premažite s malo rastopljenog maslaca). Na donju koru ravnomjerno rasporedite nadjev od oraha pa preko njega stavite dvije kore koje ćete svaku opet premazati maslacem. Zatim slijedi nadjev od sira, zatim maka i na kraju nadjev od jabuka. Kod svakog nadjeva ponavljajte isti postupak s korama. Na kraju na nadjev od jabuka opet stavite kore, premažite ih kiselim vrhnjem i stavite peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta.

Iz magazina Slano & slatko, travanj 2020.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar EUJ-
EUJ-
08:29 21.04.2020.

Zašto neke neprirodne i neizvorne međimurske gibanice i savudrijske vale kada su prirodni i tradicionalni balkanska gibanica i Piranski zaljev.