njega i prehrana

Ne želite gubiti kosu? Jedite ovo...

Foto: Getty Images
Kosa
Foto: Getty Images
Kosa
Foto: Getty Images
Kosa, četkanje
17.06.2019.
u 10:12
Ako vaše tijelo ne dobiva sve što mu je potrebno da bi disalo, održavalo tjelesnu temperaturu, probavljalo hranu i obavljalo sve ostale za život važne funkcije, neće imati dovoljno hranjivih tvari da bi održavalo vašu kosu sjajnom te spriječilo njeno ispadanje.
Pogledaj originalni članak

Ljepota dolazi iznutra. Poznata izreka  ne mora se odnositi samo na isticanje važnosti osobnosti, već i na isticanje važnosti prehrane i njege tijela iznutra kako bismo mu omogućili isijavanje vanjske ljepote.

Sjajna koža, jaki nokti i jaka, zdrava kosa se ne postižu skupim sredstvima za njegu – postižu se svakodnevnim obrocima i zdravim životnim stilom.

Razlog zbog kojeg je najlakše primijetiti nedostatke hranjivih tvari koje su potrebne za lijepu kosu je jednostavan – tijelo tretira kosu, kožu i nokte kao koristan dodatak, u usporedbi s vitalnim organima. Stoga ne čudi da je opskrba vitalnih organa hranjivim tvarima tijelu prioritet.

Ako vaše tijelo ne dobiva sve što mu je potrebno da bi disalo, održavalo tjelesnu temperaturu, probavljalo hranu i obavljalo sve ostale za život važne funkcije, neće imati dovoljno hranjivih tvari da bi održavalo vašu kosu sjajnom te spriječilo njezino ispadanje.

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih mogućnosti da vam hrana pomogne u ostvarivanju zdrave, jake kose koja ne ispada.

Možda najočitiji razlog za krhku kosu i njen gubitak je nedovoljan unos kalorija. Ako ne unosite dovoljno kalorija, obuhvaćajući sve makronutrijente, vaše tijelo nema dovoljno energije da bi proizvelo kosu i održavalo je.

Podsjetimo se – kosa nije prioritet, vitalni organi jesu. Stoga je iznimno važno paziti da unosite dovoljno kalorija da bi vaše tijelo imalo dovoljno energije za život i za jaku kosu.

Žene koje su kronično na dijetama i stalno se bave gubitkom kilograma laka su meta, pogotovo ako svoje planove prehrane i savjete o prehrani dobivaju od nepouzdanih izvora. Unositi dovoljno kalorija da bi vaše tijelo moglo s lakoćom funkcionirati najvažniji je način na koji se možete početi brinuti o sebi.

Uz kalorije, važno je obratiti pozornost na makronutrijente – vaše tijelo i kosa trebaju dovoljan unos zdravih masnih kiselina i bjelančevina. 
Međutim, da biste održali zdrav odnos s hranom, ne pretjerujte u brojanju grama i mjerenju količine. Vaše tijelo uvijek vam šalje signale gladi i sitosti. Na vama je samo da slušate i vjerujete mu.

Koje su to namirnice koje bismo trebali konzumirati, pročitajte na portalu Kreni zdravo

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.