zdravlje

Ne bi vam nikada palo na pamet, ali ovo biste trebali jesti za doručak

Foto: Getty Images
Ne bi vam nikada palo na pamet, ali ovo biste trebali jesti za doručak
09.01.2019.
u 11:55
Ono što pojedemo za doručak utječe na naše raspoloženje.
Pogledaj originalni članak

Doručak je najvažniji obrok u danu, i nije svejedno s kakvim namirnicama ćete započeti dan. 

Nutricionisti savjetuju da izbjegavate za doručak konzumirati nezdrave namirnice koje sadrže veću količina šećera, već birajte one koje će vam dati dovoljno energije na početku dana i potrebnih vitamina i vlakana. 

U zemljama poput Turske i Izraela, dan započinju sa salatom, niskokaloričnim obrokom koji će potaknuti rad mozga, podići raspoloženje i razinu produktivnosti na radnom mjestu, a potvrdila su to i istraživanja. Ono što pojedemo za doručak utječe na naše raspoloženje. 

Salata za doručak zaista nije nešto što bi nama na ovim prostorima palo na pamet, ili Amerikancima koji doručkuju jaja sa slaninom i pecivom ili palačinke.

Pogledajte i galeriju Namirnice koje ne biste trebali podgrijavati

Foto: Shutterstock
Kuhanje
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Pixabay
Hrana
Foto: Thinkstock
krumpir
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
gljive
Foto: Shutterstock
Vino, sir

“Ako jedete peciva ili žitarice sa šećerom, vaše tijelo mora raditi jače da metabolizira te sastojke, a to vas može uspavati i usporiti, pojašnjava, nutricionistica Cassie Pisano iz Denvera, Colorado.

Jaja, cjelovite žitarice i povrće osigurat će vam više potrebnih nutritijenata, stabilizirati razinu šećera u krvi, produljiti osjećaj sitosti i dati vam dovoljno energije da ostanete fokusirani na zadatke pred vama. 

Namirnice koje obiluju šećerom, a koje konzumirate za doručak, mogu uzrokovati loše raspoloženje i slabiju produktivnost jer razina šećera u krvi oscilira konzumacijom tih namirnica.

Grčki jogurt ili kuhano jaje koje ćete dodati svom jutarnjem obroku pružit će vam dodatnu dozu proteina, a malo hladno prešanog ekstra djevičanskog maslinova ulja bit će odličan izbor za zdravlje vašeg mozga, piše Huffington Post. 

Pogledajte i video Reakcija djevojčice nakon što je vidjela oca bez brade

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Apsalar
Apsalar
19:48 09.01.2019.

Preporučam novinarima VL, najviše poradi posljednje rečenice.

DU
Deleted user
22:03 09.01.2019.

Od kada to jaja mogu stabilizirati razinu šećera u krvi?