što je LCHF dijeta

Jedu se maslac, špek, masniji komadi mesa, žumanjci, a mršavi se

Foto: GettyImages
Zdrave namirnice
Foto: Shutterstock
Top namirnice za vaše mišiće
Foto: GettyImages
Zdrave namirnice
10.06.2019.
u 20:06
Ne gladujemo, ne važemo hranu i ne brojimo kalorije. Naša je tajna u prehrani s manje ugljikohidrata i više masnoće
Pogledaj originalni članak

Njegovi poklonici ne doživljavaju ga kao dijetu. LCHF je, naglasit će, ponajprije način života i drukčiji oblik prehrane od onog konvencionalnoga. Kratica je od “low carb high fat”, odnosno manje ugljikohidrata i više masnoće. No oni koji se tako hrane ne smatraju da su na posebnom “režimu” jer ne osjećaju da se nečega odriču, jedu raznovrsno, ne gladuju, ne važu hranu i ne broje kalorije. Riječ je o načinu prehrane kakav je bio nekad, prije pojave “službenih prehrambenih smjernica” i “piramide zdrave prehrane”. To je prehrana kakva je postojala prije epidemije tzv. civilizacijskih bolesti i debljine.

– Prekomjeran unos rafiniranih ugljikohidrata (šećera i škroba) uzrokuje stalno povišen šećer u krvi i kronično povišenu razinu inzulina, što pridonosi razvoju mnogih modernih bolesti. Takvom hranom unosimo previše praznih kalorija, a premalo nutrijenata, što također pridonosi razvoju raznih poremećaja i bolesnih stanja – govori nutricionistica Anita Šupe.

Zato u LCHF-u nema šećera, pšeničnog brašna, rafiniranih biljnih ulja i industrijskih prerađevina. Smanjen unos ugljikohidrata nadoknađuje se povećanim unosom prirodnih masnoća, ne proteina. Ovaj tip prehrane podrazumijeva da se ne ustručava od masne hrane, već se slobodno jedu i životinjske i biljne masnoće. Štetne su umjetne masti – rafinirana hidrogenizirana biljna ulja, margarini i industrijske prerađevine prepune transmasnoća pa su one zabranjene.

No slobodno se jede maslac, špek, masniji komadi mesa, žumanjci, kokosovo ulje, maslinovo ulje i orašasti plodovi.

– Kada promijenimo način prehrane tako da smanjimo unos ugljikohidrata i povećamo unos zdravih prirodnih masti, dolazi do stabilizacije šećera u krvi, a time i inzulina pa se masne naslage oslobađaju i troše za energiju. Više nema pada šećera u krvi i česte gladi – naglašava Anita Šupe.

Kada tijelo prelazi s iskorištavanja šećera (glukoze) kao primarnog izvora energije na iskorištavanje masnoće, u prvih nekoliko dana neki bi ljudi mogli osjetiti prolazne tegobe, poput glavobolje, umora, pospanosti, otežane koncentracije, mučnine, ubrzanog rada srca, grčeva u nogama, zatvora, pojačanog znojenja, lošeg zadaha... To su, kaže Šupe, normalne i bezopasne pojave koje nastaju zbog prilagođavanja tijela na drugo gorivo i one brzo prođu.

Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
22:38 10.06.2019.

Evo recepta za dijetu koja zajamčeno funkcionira. Čitajte tekstove potkapacitiranih večernjakovih novinarki za gubitak apetita prije obroka. Nakon toga dodatno ćete izgubit kalorije i zbog nedostatka sna, jer od pročitanih članaka sigurno nećete spavati. I na kraju, kad zbog bezazlenog komentara dobijete crveni, jasno je da počnete skakati od muke. Opet zajamčen gubitak kalorija.

PR
prajdali100
21:27 10.06.2019.

Kako god okreneš, što god uradiš, sve nas čeka plac !!!!

DU
Deleted user
23:48 10.06.2019.

Da, da. Dobar način mršavljenja i ugodan. Ali malo pažnje ipak treba. Prvo, zato što ketonska dijeta (a to je drugi naziv za LCHF dijetu) traži da se pije puno vode, ovako po ljeti možda i 4l, u suprotnom može doći do ketonske kome, što nitko ne želi. Ali vodu je ionako zdravo piti, pa nema veze (osim za pivoljupce). Druga stvar je da treba prekrižiti ugljikohidrate i kada vam se čini da vladate situacijom i da šnita kolača ne može štetiti. Jer to može pokrenuti lavinu, pa da završite deblji nego ste počeli. Ali definitivno, dobro je imati na umu tko je naš pravi neprijatelj, a to je šećer, kruh, krumpir i tjestenina, a maslac, maslinovo i kokosovo ulje su prijatelji. Masnoće iz tijela ubijenih životinja ne bih preporučio jer ima nekih drugih stvari tamo koje dugoročno štete.