PRIRODNA POSLASTICA

Gulite li krumpir prije kuhanja i pečenja? Evo zašto biste to trebali prestati raditi već danas

Foto: Shutterstock
Gulite li krumpir prije kuhanja i pečenja? Evo zašto biste to trebali prestati raditi već danas
07.10.2025.
u 13:30
Nutricionisti ističu da je kora krumpira prava mala riznica hranjivih tvari jer sadrži vlakna koja pomažu probavi i daju dulji osjećaj sitosti, kao i vitamine B skupine i vitamin C
Pogledaj originalni članak

Krumpir je jedna od omiljenih i najčešće korištenih namirnica na ovim prostorima, stoga i ne čudi da se priprema na bezbroj načina. Volimo ga kuhanog, pečenog, prženog, u varivima, čak i kruhu i kolačima. No, pitanje koje se često postavlja jest: trebamo li ga uvijek guliti ili je kora zapravo vrijedna i korisna? Nutricionisti ističu da je kora krumpira prava mala riznica hranjivih tvari. Sadrži vlakna koja pomažu probavi i daju dulji osjećaj sitosti, kao i vitamine B skupine i vitamin C. Uz to, bogata je kalijem, željezom, magnezijem i antioksidansima koji jačaju imunitet i pomažu u zaštiti stanica od starenja. Zbog svega toga, kora može biti jednako važna kao i sam gomolj.

Naravno, da bismo iskoristili te prednosti, važno je krumpir dobro oprati jer se na kori mogu zadržati ostaci zemlje ili pesticida. Preporučuje se birati ekološki uzgojen krumpir, kod kojeg je rizik od štetnih ostataka znatno manji. Ako ga dobro očistimo četkicom i toplom vodom, možemo ga bez brige koristiti u pripremi raznih jela.

Kora krumpira daje dodatnu teksturu i okus jelima. Pečeni krumpir s korom izvana je hrskav, a iznutra mekan, dok kuhani krumpir s korom zadržava više hranjivih tvari jer se manje gube u vodi. Često se koristi i u pripremi pirea, samo ga je potrebno dobro izgnječiti, pa kora doda i rustikalnu notu jelu. Ipak, postoje situacije kad je guljenje preporučljivo. Ako je krumpir star, kora može postati pretvrda i gorka. Posebno treba paziti na zeleni sloj ili klice, jer sadrže solanin, prirodni toksin koji u većim količinama može biti štetan. Takve dijelove uvijek treba ukloniti.

Sve i ako gulite krumpir, umjesto da je bacite, koru opet možete pretvoriti u ukusne zalogaje. Možete, primjerice, napraviti ukusan čips od krumpira. Koru operite i dobro osušite, zatim pomiješajte s malo maslinovog ulja, soli, papra i po želji začinima poput ružmarina ili paprike. Rasporedite kore na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici 10–15 minuta na 200 °C dok ne postanu hrskave. Poslužite kao zdravu grickalicu ili kao dodatak juhama i salatama.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TI
Tinček
14:05 04.11.2025.

To da imamo ekološki i kvalitetan. Ne vjerujem da ga se može brzo a dobro oribati.

ML
mladaklada
14:44 07.10.2025.

Naravno da gulim krumpir jer je sav crn i oštećen ispod kore. Ne pada mi na pamet kuhati sve to skupa i onda tko zna kakve gadosti imati u jelu. Kad naiđem na kvalitetan krumpir onda ga ponekad skuham s korom, ali takvo smo tržište da dobivamo treću klasu, a plaćamo najskuplje namirnice u Europi. Hvala vladajućima i uvozničkom lobiju iz njihovih redova.