Uskrs

Glavna zvijezda uskrsne košarice mora biti besprijekorna okusom i izgledom - uz ovaj recept to neće biti problem

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Glavna zvijezda uskrsne košarice mora biti besprijekorna okusom i izgledom - uz ovaj recept to neće biti problem
01.04.2021.
u 06:59
Recept nam je posudila Marija Herjavić Jerkić, mlada IT stručnjakinja koja iznad svega voli domaću kuhinju. Da u Marijinim rukama od brašna i vode nastaje prava čarolija brzo su primijetili njezini vjerni pratitelji, a nama se čini da će u skorijoj budućnosti IT tehnologiju prije svega koristiti kao alat za objavljivanje svojih zamamnih recepata.
Pogledaj originalni članak

Zanimljivo je da Marija ne podnosi gluten pa svu tu silnu divotu koju umijesi ne može čak ni probati. Zanimalo nas je kako joj svaki put ispadne savršeno, a da nije niti probala? – Bila sam najmirnije dijete u obitelji pa me mama uvijek držala uza se na stolu na kojem je ona pripremala hranu – učila sam od najbolje – kaže Marija i dodaje da joj je glavna misao vodilja ljudima dokazati da domaća kuhinja nije teška, samo je potrebna volja, i da je gotovo sve lakše pripremiti doma nego kupiti (polu)gotov proizvod. Je li dovoljno uvjerljiva, uvjerite se sami na njezinu Instagram-profilu!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Šunka u kruhu

Sastojci za tijesto/kruh:

1 kg glatkog brašna

2 suha kvasca

20 g soli

malo šećera

vode po potrebi (oko 600-700 ml, ovisno o brašnu, tijesto mora biti kompaktno)


Ostalo:

termički obrađena rolana lopatica

jaje

malo mlijeka


Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema: 


Sve sastojke za tijesto povežite i dobro umijesite. Pokrijte krpom i pustite da se digne. S lopatice maknite mrežicu, operite je i posušite. Tijesto malo razvaljajte, ali ne pretanko, neka ostane deblje. Lopaticu premažite s malo umućenog jajeta s malo mlijeka kako se ne bi odvajala od kruha. Čvrsto je zamotajte u tijesto pazeći da ne ostane zraka te da je tijesto dobro povezano. Prebacite u posudu za pečenje na masni papir tako da je strana gdje se spaja tijesto s donje strane. Premažite ostatkom umućenog jajeta i pecite na 180 stupnjeva oko 60 minuta, odnosno onoliko sati koliko kilograma ima lopatica. Nakon 20 minuta prekrijte aluminijskom folijom da biste spriječili da vam kruh s gornje strane zagori, mora biti lijepe zlatne boje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.