Tri jogurta dnevno mogli bi biti ključ dugog i zdravog života – barem ako je suditi prema iskustvu Marie Branyas Morera, najstarije osobe na svijetu do svoje smrti prošle godine u dobi od 117 godina. Znanstvenici koji su proučavali njezinu DNK, fiziologiju i prehrambene navike vjeruju da je upravo redovita konzumacija probiotičkih jogurta igrala važnu ulogu u njezinu zdravom starenju. Iako je Maria dugovječnost pripisivala “sreći i dobrim genima”, istraživači smatraju da je njezina dnevna navika itekako imala učinka, piše The Telegraph.
Branyas je gotovo cijelo desetljeće svaki dan pila tri jogurta, uglavnom obična i bez dodanog šećera. Posebno je voljela lokalnu katalonsku marku La Fageda, bogatu korisnim bakterijama poput Lactobacillus delbrueckii bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Te su bakterije poznate po tome da jačaju crijevnu mikrofloru i pomažu u borbi protiv upala.
Analize su pokazale da je biološka dob Marije Branyas bila čak 23 godine manja od njezine stvarne dobi. Osim jogurta, unosila je i obilje vlakana – primjerice ujutro kroz smoothie od osam različitih žitarica – što je služilo kao prebiotik, hrana za korisne crijevne bakterije. Kombinacija probiotika i prebiotika potaknula je prevlast korisnih mikroorganizama, posebno roda Bifidobacterium, što je vjerojatno pridonijelo njezinoj vitalnosti.
Mediteranska prehrana i zdrave navike
Njezin jelovnik bio je primjer tradicionalne mediteranske prehrane: puno povrća, voća, orašastih plodova, sjemenki i maslinova ulja, uz malo crvenog mesa i prerađene hrane. Izbjegavala je alkohol, previše šećera i masnu hranu, a nikada nije pušila. Osim zdrave prehrane, veliku ulogu odigrala je i genetika. No istraživači naglašavaju da kombinacija uravnotežene prehrane, dobrog mikrobioma i urednog životnog stila može značajno usporiti biološko starenje.
“Naši rezultati pomažu identificirati čimbenike koji bi mogli pomoći mnogim starijim osobama da žive dulje i zdravije”, rekao je dr. Manel Esteller, voditelj studije objavljene u časopisu Cell Reports Medicine, “Vidjeli smo da izbjegavanje alkohola, duhana, previše masti i šećera, uz redovitu konzumaciju jogurta, može imati vrlo pozitivan učinak na zdravlje i dugovječnost”.
Maria Branyas proživjela je više od stoljeća povijesti – dva svjetska rata, Španjolski građanski rat i pandemije španjolske gripe i Covida-19 – a gotovo cijeli život ostala je lucidna i vitalna. Možda njezina priča i nas potakne da u dnevnu rutinu ubacimo koju čašu jogurta više.
Kad nemas zubi onda je yogurt jedina hrana...