Nešto novo...

Dosta vam je kuhanog vina? Zamijenite ga s Glogg napitkom koji porijeklo vuče iz Švedske

Foto: Pixabay
Dosta vam je kuhanog vina? Zamijenite ga s Glogg napitkom koji porijeklo vuče iz Švedske
09.12.2021.
u 13:27
Sami naziv znači "svijetleći žar", a priprema je slična kao kod kuhanog vina.
Pogledaj originalni članak

Slatko, toplo, prepuno začina i aroma - tako se nekako ukratko može opisati Glögg, zimski alkoholni napitak koji dolazi iz Švedske, a zaludio je i mnoge druge zemlje. Sami naziv znači "svijetleći žar", a priprema je ista kao kod kuhanog vina. Glavna razlika je ipak u sastojcima - Glögg sadrži puno više začina i dodaje se još alkoholnih pića, pa je nešto jači od toplog vina koje se nudi na našim prostorima.

Bliži se vikend, ali još imate vremena kupiti sve sastojke i pozvati prijatelje na druženje i šalicu ovog genijalnog napitka. 

Sastojci:
1 boca crnog vina 
1 i pol šalica bourbona ili votke
Pola šalice šećera
2 žlice narančine korice
2 žlice grožđica + 1 mala žličica za posluživanje
1 žlica kardamoma
2 žlice ribanog đumbira
1 štapić cimeta
8 klinčića
2 žlice blanširanih badema 

Osječki tramvaj pretvoren je u pravu Božićnu bajku ❤️🎄

Priprema:
U jedan lonac pomiješajte vino, bourbon ili votku, šećer, narančinu koru, grožđice, kardamom, đumbir, cimet i klinčiće. Kuhajte dvije do pet minuta na laganoj vatri. 

Maknite sa štednjaka i pustite da stoji 1 sat. Procijedite kako biste uklonili sve začine u komadu. 

Ponovno zagrijte napitak u loncu nekoliko minuta. 

Poslužite u šalice, dodajte nekoliko grožđica i badema te krišku naranče.

Kako prenosi The Spruce Eats, Glögg možete izliti u vrč i staviti u hladnjak, pa samo podgrijati kada želite uživati u jednoj šalici. Tako može stajati do 3 dana.

Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića

Foto: Shutterstock
Foto: Thinkstock
Zgodne cure Doček nove godine moda
Foto: Thinkstock
Ilustracija
Foto: Shutterstock
Vino
Foto: Thinkstock
viski
Foto: Petar Glebov/PIXSELL/Ilustracija
konjak

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.