Kaže istraživanje

Cijeli dan sjedite na poslu? Evo koliko bi se trebali kretati da to nadoknadite

Foto: Shuttershock
Cijeli dan sjedite na poslu? Evo koliko bi se trebali kretati da to nadoknadite
10.12.2020.
u 07:00
Samo 30 do 40 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti dnevno dovoljno je da smanjite zdravstvene rizike povezane sa predugim sjedenjem
Pogledaj originalni članak

Poznato je da tzv. sjedilački način života - s malo ili nimalo fizičke aktivnosti - šteti i mentalnom i fizičkom zdravlju: osim što će neposredno uzrokovati razne bolove, tjelesna je neaktivnost i jedan od vodećih svjetskih čimbenika za većinu kardiovaskularnih bolesti i za dijabetes, dvije bolesti koje uz karcinom na svjetskoj razini odnesu najviše života. 

Zbog svega toga, upozoravaju liječnici, duža razdoblja sjedenja znatno umanjuju prednosti zdravog življenja, čak i za one koji su inače relativno aktivni.

Foto: Shuttershock

No dobra je vijest to što ipak, čini se, postoji način da ublažimo eventualne posljedice od deset sati sjedenja i ljenčarenja. Naime prema analizi objavljenoj u British Journal of Medicine, svega 30 do 40 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti na dan umanjiti će zdravstvene rizike povezane sa dugim sjedenjem. 

Mask in mask – funkcionalne i moderne maske s hrvatskim potpisom

Foto: Promo
Mask in mask
Foto: Promo
Mask in mask
Foto: Promo
Mask in mask
Foto: Promo
Mask in mask
Foto: Promo
Mask in mask
Foto: Promo
Mask in mask
Foto: Promo
Mask in mask
Foto: Promo
Mask in mask
Mask in mask

Foto: Shuttershock

Pokazale su to analize devet studija iz četiri različite zemlje u kojima je sudjelovalo ukupno 44.370 muških i ženskih ispitanika, praćenih kroz razdoblje od četiri do 14 i pol godina. Sve su studije bilježile isto - kako na zdravlje i na smrtnost ispitanika utječu različite vrste tjelesne aktivnosti, a kako vrijeme bez istih - i svaka je pokazala da i relativno kratka aktivnost (spomenutih 30 do 40 minuta) može nadoknaditi sate ljenčarenja.  

Foto: Shuttershock

Još jedno nedavno istraživanje kaže da je 35 minuta vježbanja dnevno - bilo kardio vježbi, kretanja ili istezanja s vježbama joge - pomaže u sprečavanju depresije i sezonskog afektivnog poremećaja, a ovogodišnje smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o tjelesnoj aktivnosti i sjedenju preporučuju od 150 do 300 minuta vježbanja umjerenog intenziteta tjedno (što je između 21 i 43 minute dnevno).

A što se tiče vrste aktivnosti, fitnes stručnjaci se slažu da je, dok ste god aktivni, krećete se i znojite, potpuno svejedno kojom ćete se aktivnosti baviti i je li vam draži fitnes, ples ili ćete to vrijeme najradije provesti u energičnom igranju sa djecom u vrtu. Za dane kad je trening ipak nemoguć, preporučuju da svakih 20 do 30 minuta ustanete iz sjedećeg položaja kako biste protegnuli noge: napravite par krugova oko kuhinjskog stola ili brzih čučnjeva u pauzi od posla, savjetuju za Real Simple.

Horoskop za 2021.: Lavovi će morati staviti svoje partnere na prvo mjesto.

OSOBNE FINANCIJE

Financijska pismenost – ključna vještina svih generacija

Svaki dan se suočavamo s mnogobrojnim odlukama. Većina ih je jednostavna poput onih što danas doručkovati ili odjenuti, no postoje i one složenije kao što su: „Koliko novca mogu potrošiti na kupovinu hrane ili cipela?“ ili „Mogu li si priuštiti odlazak u kino?“. Što smo uspješniji u donošenju odluka, život će nam biti kvalitetniji; uz manje briga, bolje ćemo koristiti vrijeme, učinkovitije raspolagati novcem i naposljetku biti sretnije i zadovoljnije osobe.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
montello
18:26 10.12.2020.

bez vježbi ništa