Theo Randall

Britanski chef o mediteranskoj prehrani: 'Ne bih ništa drugo jeo, ne treba mi'

Foto: Instagram/Theo Randall
Britanski chef o mediteranskoj prehrani: 'Ne bih ništa drugo jeo, ne treba mi'
08.04.2021.
u 07:00
Za tjesteninu Randall savjetuje da se kuha dvije ili tri minute kraće nego što piše na pakiranju, a u umak se za bolji okus doda malo te vode u kojoj se tjestenina kuhala
Pogledaj originalni članak

Profesionalni kuhar britanskog podrijetla i vlasnik restorana u londonskom InterContinental hotelu Theo Randall oduvijek je zaljubljenik u talijansku, odnosno mediteransku kuhinju, koja mu je opsesija još od djetinjstva kad je s mamom ljetne praznike provodio u Italiji i naučio mnogo o njihovoj hrani, posebno tjestenini i raznim slasticama.

- Kad god idem u neku talijansku trgovinu namirnica izađem i s nekoliko različitih vrsta tjestenine, a često i s inćunima, maslinovim uljem i gomilom suhog mesa - kaže Randall i dodaje kako bi cijeli svijet trebao učiti iz mediteranskog pristupa hrani'.

- U njoj je sve najjednostavnije moguće i, što je još važnije, nema prejedanja i često je 'manje - više'; pa nema jela za koje trebate gomilu sastojaka: ako imate tikvice, tjesteninu i maslac ili parmezan, ne možete biti gladni - rekao je Randall koji kaže i da on takva mediteranska jela sa samo par sastojaka može jesti svaki dan, i da mu 'ništa drugo mu ne treba'.

Majstor kuhinje upozorava: 'Ako ovo vidite na meniju, odmah napustite restoran'

Foto: Thinkstock
cheeseburger
Foto: Shutterstock
Sokovi
Foto: Shutterstock
Tartuf
Foto: Thinkstock
kroasan

Randall je inače i veliki zagovornik talijanskog 'štedljivog kuhanja' koje on opisuje kao 'kuhanje za koje ne treba ići u trgovinu po namirnice jer se koriste one sezonske namirnice koje već imamo doma'.

Mnogi danas, kaže, pretjeraju već s kupnjom namirnica, pa nekoliko dana kasnije shvate da imaju gomilu hrane koja više nije dobra i može se baciti. A automatski, dodaje chef, kuhamo i prevelike količine.

- Ja sam pobornik toga da se radije napravi samo jedna zdjela nekog ukusnog jela, pa da ližemo prste i mislimo kako bismo voljeli da smo skuhali više, ali već za deset minuta shvatimo da je to bilo 'taman dovoljno' - rekao je za Independent.

- Osjećaju sitosti pomažu dobro izabrani kvalitetni sastojci, a neformalni razgovor s prodavačima hrane u manjim trgovinama dati će vam neke genijalne kulinarske savjete - kaže Randall koji misli i da 's kratkim dotjerivanjem možemo puno poboljšati i neka klasična, svakodnevna jela'. 

Za tjesteninu tako savjetuje da se kuha dvije ili tri minute kraće nego što piše na pakiranju, a u umak se za bolji okus doda malo te vode u kojoj se tjestenina kuhala.

Njemu, dodaje, mediteranski način prehrane nije i neće dosaditi, jer je ta kuhinja toliko svestrana da je to nemoguće.

Podgrijavao burek uz pomoć dezinficijensa, pa zaradio ukor!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.