TURISTIČKA PATROLA: POREČ

Bortolo i Francesca iz 18. stoljeća stigli na rivu – na kavu

Foto: Srđan Hrebar
Poreč
Foto: Srđan Hrebar
Poreč
Foto: Srđan Hrebar
Poreč
Foto: Srđan Hrebar
Poreč
27.07.2018.
u 11:40
Članovi Društva prijatelja Giostre otkrivaju kako se gradila Eufrazijeva bazilika, što je slušao Ernest Hemingway prije nego što si je oduzeo život...
Pogledaj originalni članak

Drže se za ruke, u baroknim odijelima kao da su sad izišli iz kakve porečke palače, srećem ih tu na rivi. Nemoguće ih je ne uočiti.

– Može fotka? – pitam.

Kimaju glavom.

– Kamo ćete?

– Došli smo na kavu, ali iz 18. stoljeća – kažu oboje smijući se.

– Primate li trećeg na kavu?

– Može.

Mjesto u katedrali

Pod palmama nedaleko od rive, sjedamo za stol. Snježana i Goran zaista su bračni par. S papirom.

– Goran sam samo doma, a kad iziđem iz stana onda sam bogati mletački trgovac Bortolo Vergottini. Supruga je Snježana, a vani je Francesca, a mi imamo toliko novca da ne znamo kamo s njim – priča Bortolo, odnosno Goran.

Koliko je to novca?

– Dukatima ne znam broja. A moja obitelj Vergottini ima u Poreču nekoliko palača, na desetke hektara zemlje, ladanjske kuće u gradu i okolici... Imali bismo i helikoptere, ali ih u 18. stoljeću još nisu izmislili – niže imovinsku karticu bogati trgovac. Gospođa objašnjava:

– Ma čim ti njega vidiš, ovako svega u crnom, znaš da je šminker. Takva odijela bila su ekskluzivna, crno su nosili samo najvažniji ljudi u gradu – priča Snježana, odnosno Francesca, odjevena u šminkersku široku zvonoliku haljinu.

Je li bilo toplesa u doba Mletačke Republike?

– Uh, koliko hoćeš... – smiju se.

Sjeti se Bortolo, pa zastane.

– Kupio sam mjesto u gradskom vijeću, čak i plemićku titulu. I onda, kao što je to i danas u Hrvatskoj, novac čini čuda – priča Vergottini. Inače je umirovljenik. Donedavno je bio novinar Glasa Istre. Kad navuče odijelo, postaje plemić. Usporedbe su mu genijalne.

– Kupio sam i klupu tu u katedrali, u prvom redu, jer imam love. Isto je sad kao i prije 300 godina.

Što jedu bogati mletački trgovci?

– Ribu, janjetinu, ječam. Krumpira u to doba nije bilo – govore.

Uživjeli su se oboje u uloge mletačkoga bračnog para, ide im.

– Navikli smo se već. Dugo smo u Društvu prijatelja Giostre, što je porečki viteški turnir, poput Alke u Sinju. Kod nas konjanik baca koplje i gađa u glavu Saracena. Desetak godina organiziramo u rujnu na Peškeri festival. Većina festivala u Hrvatskoj, osim onog u Varaždinu, pučki su festivali. A mi ovdje u Poreču, eto, imamo festival plemića.

Snježana i Goran cijeli su život u Poreču i znaju ga u dušu. Evo dvije stvari za koje se malo zna.

Poslušao Parenzo, pa...

– Ernest Hemingway, prije nego što si je oduzeo život, pustio je pjesmu “La mula de Parenzo”. To je neslužbena gradska himna, pjesma stara više od 200 godina. Govori o Poreču, on ju je čuo u Trstu pa mu je ušla u uho – priča Goran.

Snježana objašnjava kako je nastao prvi hotel u gradu:

– Poreč je nekad bio glavni grad Istre, a trebao mu je i hotel. No, Bečanin Friedrich Klein, koji je želio investirati u hotel, nije od grada i privatnika mogao dobiti ni jedno zemljište, pa je kupio dio – mora. Nasipao ga je i eto našeg prvog hotela, nekadašnja “Riviera”, danas “Grand Hotel Palazzo”.

Suprug se sjetio još jedne fore:

– Kad smo kod investitora. Upravo je Eufrazije, koji je ovdje u 6. stoljeću gradio baziliku, dao u njoj napraviti vlastiti portret. Navodno je bio vrlo svojeglav pa se i s tadašnjim papom Pelagijem I. posvađao! Jesi li to znao?

Ne, prvi glas...

– A znaš li od čega je ova moja naušnica?

– Ne. Od zlata?

– Da, ali od zlata sa suprugina zuba. Pa tko to ima.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.