Zdravstveni savjetnik

Aerobni trening usmjeren je na mršavljenje i kondiciju

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Aerobni trening usmjeren je na mršavljenje i kondiciju
12.01.2014.
u 17:06
Cilj je aerobnog treninga ubrzati rad srca kako bismo počeli topiti masno tkivo, kaže Helena Gleđa, voditeljica sportske rekreacije, Aerobic & pilates studio “Zgodne žene”
Pogledaj originalni članak

P: Čitao sam neke tekstove o vježbanju i pročitao da nisu sve vježbe za gubljenje kilograma. Zanima me koje vrste vježbi pogoduju mršavljenju, kako ih izvoditi i koliko često vježbati?

O: Aerobni trening usmjeren je na mršavljenje te poboljšanje kondicijskih sposobnosti. Tada dolazi do povećane potrošnje kisika, ubrzava se metabolizam, rad srca i krvotok te se samim time i kalorije troše. Cilj je aerobnog treninga ubrzati rad srca kako bismo počeli topiti masno tkivo.

Za dovođenje tijela u aerobnu zonu u kojoj gubimo kilograme potrebno je vježbati najmanje 20 minuta, a maksimalno 45 minuta. Kod aerobnog treninga opterećenje je malo, a naprezanje mišića traje dugo te se tako aktivira mehanizam pretvaranja masti u energiju. No ne smije se pretjerivati.

Nemojte vježbati dulje od 45 minuta u aerobnoj zoni. Zabluda je i da vježbanje u odjeći koja pogoduje znojenju pridonosimo bržem i boljem mršavljenju. Vježbanje u ugodno hladnom prostoru pogoduje većoj potrošnji energije. Tijelo će u hladnijoj okolini trošiti više energije kako bi održalo tjelesnu temperaturu, a ako ga utoplimo izvana, trošit će manje energije.

Sportovi koji pogoduju mršavljenju su: plivanje, trčanje, sobni bicikl, hodanje... Možete primijeniti HIIT – High Intensity Interval trening, kombinaciju intervala u tijeku aerobnog treninga. Princip je izmjene dvije do tri minute laganog tempa, zatim 30 sekundi brzog tempa. Trening mora sadržavati uvodno zagrijavanje od sedam do deset minuta te završno istezanje, a intervalni trening treba trajati od 20 do 45 minuta. HIIT trening ne iscrpljuje toliko kao kontinuirani trening, a krajnji rezultat puno je bolji.

>>Čvrsto ste odlučili vježbati i riješiti se kilograma? Evo što morate znati

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.