Dobro, ali ne i dovoljno

Farmerima 195 mil. kuna za kupnju junica

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Farmerima 195 mil. kuna za kupnju junica
17.09.2018.
u 10:43
Kad bismo 65 mil. godišnje pretvorili u proizvedene kilograme, farmeri bi dobili tek 15 lipa više za kg mlijeka, što nije dovoljno, kažu u HPK.
Pogledaj originalni članak

Zbog teške situacije u mljekarskoj industriji, alarmantnog pada proizvodnje, čak 80% manje mljekara te 31% manje krava u posljednjih desetak godina, do 1. listopada traje natječaj Ministarstva poljoprivrede za potpore za kupnju i uzgoj rasplodnih junica.

Malim i srednjim OPG-ovima u rangu mikro i malih poduzeća koji na farmama za proizvodnju mlijeka uglavnom držekrave simentalske i holštajnske pasmine u tri će se godine dodijeliti 195 mil. kuna bespovratnih sredstava. Farmeri će se za kupnju steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina koje su evidentirane u JRDŽ-u motivirati iznosom od 60 mil. kuna, 20 milijuna kuna za svaku godinu trajanja programa i maksimalno 30 tisuća kuna po korisniku.

Potpora po grlu samo jednom

Junice se moraju oteliti na farmi korisnika potpore i u proizvodnji zadržati najmanje tri godine. Za potpore za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica i teškoće koje se odnose na obnavljanje životinjskog blaga u trogodišnjem je razdoblju pak predviđeno 135 mil. kuna, a iznos potpore po rasplodnoj junici ovisit će o ukupnom broju prijavljenih za tu mjeru. Za rasplodne junice od 12 mjeseci starosti do teljenja potpora se po grlu može dobiti samo jednom. 
– Po završetku programa u hrvatskim bi štalama trebalo biti 6000 krava više nego što ih imamo danas, a potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica planira se za 35.000 steonih junica što bi u određenoj mjeri obnovilo narušeni proizvodni potencijal u proizvodnji mlijeka – kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Mlijeka 8% manje nego 2017.

Proizvođač mlijeka i predsjednik Odbora za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Igor Rešetar kaže međutim da su mljekari zahvalni za mjere Ministarstva poljoprivrede. No 65 mil. kuna godišnje u financijskom smislu nije dovoljno da se hrvatsko mliječno govedarstvo i dalje ne urušava.

– Kad bismo taj iznos pretvorili u kilograme proizvedene u RH, farmeri bi dobili oko 15 lipa više za kilogram mlijeka. Cijena koštanja mlijeka na OPG-ovima male i srednje veličine u rangu mikro i malih poduzeća koja većinom drže goveda simentalske i holštajnske pasmine iznosi pak oko 3,30 kuna/kg, a proizvođači danas sa svim premijama dobiju maksimalno 2,40 kn/kg tako da su u debelom minusu u proizvodnji i ta potpora ne može pokriti razliku u gubitku – tvrdi Rešetar. U Hrvatskoj smo u 2013. imali 181.000 krava svih kategorija, a 2018. 159.500. Proizvodnja mlijeka na godišnjoj razini 2018./2017. pala je pak 8%, a broj isporučitelja mlijeka 18%, sa 6500 na 5700 – istaknuo je Rešetar.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MI
midea
11:38 17.09.2018.

čekaj malo , Uljanik je privatna firma pa nema više poticaja a sada država najavljuje poticaje za OPG ove ?? oni su u državnome vlasništvu ?? gdje je sada onaj galamđija iz one PDV udruge ??

GO
goran2hr
11:22 17.09.2018.

Poticaji - uzmi tisućama poduzetnika, obrtnika, seljaka i naškodi njihovom poslovanju, da bi tim novcem potakao poslovanje šačici odabranih. Bez EU-nije, poticaja i čudesa, u Hrvatskoj je bilo više farmi, prasaca, junaca, mlijeka, jaja... Najuspješnije poljoprivredne zemlje - SAD, Argentina, Brazil.. nemaju poticaje.