Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporne dragocjenosti

Amfore na bazenu vile N. Vidoševića vjerojatno su ilegalne

nadan vidošević
Foto: Borna Filić/PIXSELL
15.11.2013.
u 21:00

Prema riječima stručnjaka nije moguće da netko legalno posjeduje vrijednosti iz podmorja, a da nisu prijavljene

Nakon vijesti da bazen u Vidoševićevoj vili na Prekrižju krasi kolekcija antičkih amfora, obratili smo se stručnim osobama u Ministarstvu kulture zaduženim i upućenim u to područje. Luka Bekić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Ministarstva kulture, objasnio nam je da privatna osoba ne može legalno posjedovati amfore ili druge slične vrijedne predmete izvađene iz hrvatskog podmorja, a da nisu uredno prijavljeni i registrirani u nadležnom konzervatorskom zavodu, odnosno upisani u evidenciju Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Svako trgovanje takvim predmetima bez navedenih certifikata ilegalno je. Također, zakon ne dopušta pojedincima samostalno istraživanje podmorja i vađenje takvih predmeta, kojih je na dnu ionako ostalo vrlo malo, a i svaki slučajni pronalazak mora se prijaviti.

Sve nam je to putem glasnogovornice Ministarstva kulture Nataše Petrinjak jučer potvrđeno i iz ureda pomoćnice ministrice kulture Sanje Šaban, koja vodi Upravu za zaštitu kulturne baštine. Na naš upit dobili smo odgovor koji glasi:

“Uvidom u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske koji se vodi u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture ustanovili smo da u isti nije upisana zbirka amfora u vlasništvu Nadana Vidoševića ili nekog od članova obitelji Vidošević.”     

>>Pod istragom 107 djela: Čijim su novcem plaćena

>>Nadanov podzemni bunker za umjetnine

Komentara 9

RI
Ringo
22:36 15.11.2013.

"Sa šakom riže, vodom za piće i zgrčenom rukom kao jastukom, ja još uvijek uživam u svemu. Bogatstvo i slava stečena na nepošteni način za mene je samo oblak u prolazu." Konfucije

KO
Kora
22:21 15.11.2013.

Bome, ovaj će prešišati Sanadera.

VV
Vrazje Vjestice
08:03 16.11.2013.

zanima me hoće li ga i zbog toga suditi? svim ovakvim lopinama treba oduzeti SVE, ostaviti im doslovce JEDNE GAĆE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije