Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarstvenicima prihvatljiva ideja o fondu, ali očekuju detalje

Agrokor: Fond će omogućiti pristup novcu

19.11.2008.
u 20:37

Gospodarstvenici su sa zanimanjem dočekali ideju o osnivanju državnog interventnog fonda koji bi im omogućio da održe likvidnost u vrijeme krize, no svi drže da je to tek ideja. Nitko ne misli da će država na taj način dijeliti novac, nego je to fond jamstvenog tipa. No, pitanje je koja bi poduzeća mogla dobiti jamstva fonda i pod kakvim uvjetima.

Zasad iz Vlade, pa i Ministarstva gospodarstva, nema nikakvog odjeka o inicijativi HUP-a za osnivanje interventnog fonda. A čelnici kompanija pokušavaju dobiti pouzdaniji odgovor. Ljerka Puljić, starija potpredsjednica Agrokora, kaže da je ideja dobra za vrijeme u kojemu tvrtke otežano posluju, a pristupi novcu praktično su im zatvoreni. Interventni fond, smatraju u Agrokoru, ponajprije bi bio namijenjen tvrtkama kao jamstvo pred domaćim bankama koje bi na taj način izbjegle potencijalni rizik plasmana kreditnog novca poduzećima.

Srđan Oreb, član uprave Maraske, kaže da je fond dobra ideja jer je u trenucima nelikvidnosti i skupog ili nedostupnog kapitala potrebno intervenirati i na taj način održati tvrtke i zaposlenost, što je ključna zadaća svih.


Želite prijaviti greške?