Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat iscrpljivanja

Opasna strategija: Zašto se Ukrajina ne odriče 'mrtvih gradova'

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
15.06.2022.
u 09:12

Rat iscrpljivanja ide u prilog Rusiji, koja ima mnogo veću vojsku. Zelenski je priznao da Rusija ima daleko više vojnika koje može izgubiti i da ih Putin smatra "topovskim mesom".

Očajnička borba Ukrajine da zadrži svoj teritorij u istočnoj regiji Donbas dosegla je kritičnu točku u utorak, jer su se ukrajinski i ruski vojnici sukobili u uličnim borbama u gradu Sjevjerodonecku, na posljednjem mostu koji povezuje grad s teritorijem pod kontrolom Ukrajine. 

Nakon tjedana intenzivnih borbi, činilo se da je Rusija bliža nego ikada preuzimanju Sjevjerodonecka, što bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu donijelo važnu pobjedu koju može predstaviti ruskom narodu. To bi mu također moglo pomoći da dođe korak bliže svom cilju preuzimanja potpune kontrole nad strateški važnom regijom Donbas, njegovom primarnom vojnom cilju nakon što njegove snage nisu uspjele zauzeti glavni grad Ukrajine, Kijev i druge velike gradove.

Foto: Reuters/PIXSELL

Uz izglede da će Sjevjerodoneck pripasti Rusiji i sve hitnije molbe Ukrajine Zapadu za oružjem većeg dometa, situacija je također izazivala zabrinutost među nekim zapadnim dužnosnicima o tome ima li ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održivu strategiju za pobjedu u ratu, piše New York Times.

Francuska, Italija i Njemačka zabrinute su zbog dugog rata, a također su nezadovoljni zbog moguće štete za vlastita gospodarstva dok se zemlje u Europi bore s rastućom inflacijom i cijenama plina. Visoki dužnosnik Pentagona inzistirao je na tome da Sjedinjene Države neće pritiskati Ukrajinu da pregovara o prekidu vatre.

"Nećemo govoriti Ukrajincima kako da pregovaraju, o čemu da pregovaraju i kada pregovarati", rekao je u utorak Colin H. Kahl, zamjenik ministra obrane za politiku. "Oni će sami sebi postaviti te uvjete", dodao je. 

Ruske snage i njihovi separatistički saveznici kontroliraju 80 do 90 posto Donbasa, prema ukrajinskim dužnosnicima. Donbas, koji se sastoji od teritorija Luhanska i Donjecka, čini oko devet posto ukrajinske zemlje, ali je važna industrijska i kulturna regija za zemlju. Sjevjerodoneck je najveći grad u Lugansku koji još nije pod kontrolom Moskve.

Sa stotinama civila zarobljenih u gradu pod nemilosrdnim bombardiranjem, uništenje mosta također bi moglo stvoriti pojačanu humanitarnu krizu, budući da su ukrajinske snage sada ograničene u svojoj sposobnosti da se povuku ili evakuiraju civile i ranjene. Ukrajinski dužnosnici rekli su da ruske snage također vrše ciljane napade na gradsku kemijsku tvornicu Azot, gdje lokalni dužnosnici kažu da se sklonilo oko 500 civila.

Ukrajina gubi čak 200 vojnika dnevno u borbama ulicu po ulicu u "mrtvim gradovima" poput Sjevjerodonecka u posljednjem pokušaju da pokuša nanijeti što više žrtava Rusiji. Ali rat iscrpljivanja ide u prilog Rusiji koja ima mnogo veću vojsku. Zelenski je priznao da Rusija ima daleko više vojnika koje može izgubiti i da ih Putin smatra "topovskim mesom".

Foto: Reuters/PIXSELL

Dok ukrajinski dužnosnici inzistiraju na tome da im je potrebno više dalekometnog oružja sa Zapada i da teško naoružanje koje im je već obećano sporo stiže, žestoki rat također testira političku volju u Europi i Sjedinjenim Državama dok rat pogoršava globalnu ekonomsku krizu.

Tjednima su ruske snage napadale Sjevjerodoneck s istoka, sjevera i juga, gađajući ga topništvom u pokušaju da otjeraju ukrajinske trupe prema rijeci na zapadu. U žestokim uličnim borbama zauzeli su hotel i autobusnu stanicu na sjeveroistoku grada, rekli su ukrajinski dužnosnici, i od tada su se probijali prema centru.

Gradonačelnik Sjevjerodonecka Oleksandr Stryuk rekao je na nacionalnoj televiziji da je situacija “vrlo teška”. "Ruske trupe pokušavaju upasti u grad, ali vojska se čvrsto drži", rekao je, dodajući da se, unatoč nedostatku mostova, evakuacije civila i dalje provode.

U utorak je rusko ministarstvo obrane ponudilo da dopusti humanitarni koridor za evakuaciju civila iz kemijske tvornice Azot. Moskva je u prošlosti davala slične ponude u drugim dijelovima zemlje koje se nisu ostvarile. Ipak, postignut je takav dogovor kako bi se civilima omogućilo da napuste čeličanu u južnoj luci Mariupolj gdje su se držali posljednji ukrajinski branitelji grada.

Kako se čini da bitka za Sjevjerodoneck ulazi u završnu fazu, ostaje nejasno što će se dogoditi s ukrajinskim snagama i tisućama civila koji su tamo praktički zarobljeni.

Videozapisi objavljeni na internetu u Sjevjerodonecku prikazuju borbe na ulicama opustošenim razaranjem. Podsjećaju na borbe u Mariupolju na jugu zemlje, prije nego što je taj grad pao u ruke Rusa. Borbe u urbanim sredinama idu u prilog branitelju, ali su održive samo dok se broj žrtava povećava.

Foto: Reuters/PIXSELL

"Naši dečki nisu napustili Sjevjerodoneck, oni se i dalje bore za svaki metar naše domovine”, rekao je u utorak navečer Oleksandr Voronenko, vojni policajac stacioniran u blizini grada.

Ako bi se ukrajinske snage povukle, na kraju bi morale prijeći rijeku Siversky Donets u susjedni grad Lysychansk. U ponedjeljak je uništen posljednji most koji povezuje dva grada, što je ukrajinskim vojnicima otežavalo jačanje položaja, evakuaciju ranjenika ili povlačenje.

Dok ukrajinski dužnosnici kažu da zalihe još uvijek mogu ulaziti i izlaziti iz Sjevjerodonecka, njihove se snage suočavaju s teškim opcijama, uključujući obranu svog sve manjeg teritorija od Rusa. 

Više o ratu u Ukrajini čitajte OVDJE

Video: Bivši ruski premijer otkrio što misli koliko će rat trajati pa dodao: 'Poznavao sam drukčijeg Putina'

Ključne riječi

Komentara 31

BO
bombaatomska
10:07 15.06.2022.

Ne želite drugima zlo kao Rusi jer će se sve zlo vratiti vama.

PR
prajdali100
12:08 15.06.2022.

Ukrajinci imaju velike gubitke prvenstveno zbog djelovanja ruskog dalekometnog topništva,krstarećih raketa i zrakoplovstva.Današnje beogradske " Novosti" euforično naglašavaju da je Srbija pretekla Hrvatsku po broju VBR, haubica,topništva...Imaju granate i rakete povećanog dometa,razvijaju se novi topnički sustavi...

Avatar Tombstone
Tombstone
14:57 15.06.2022.

Samo cekam dan (ako ikad dodje) kad ce prestati EU blokada informacija i prava istina izaci u javnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije