Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primanje mita

USKOK podigao optužnicu protiv Širića, Djedovića i Šprajcera

'10.12.2011., Zagreb - Bivsi nogometni sudac Zeljko Siric u pratnji policije dolazi na Zupanijski sud zbog optuzbi za mito i korupciju.  Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/3
05.07.2012.
u 22:16

Epilog je to višemjesečne akcije USKOK-a koja je otpočela ubacivanjem ozvučenog pouzdanika, bivšeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša.

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv Željka Širića i Stjepana Djedovića zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita te Nevena Šprajcera zbog davanja mita.

Epilog je to višemjesečne akcije USKOK-a koja je otpočela ubacivanjem ozvučenog pouzdanika, bivšeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša, u redove visoko pozicioniranih sudaca, a kulminirala njihovim uhićenjem 8. prosinca prošle godine te sprovođenjem u Istražni zatvor Remetinec gdje je sudačka trojka provela ravno tri mjeseca, do početka ožujka ove godine.

Tri i pol mjeseca kasnije, pred njima je optužnica koja prvookrivljenog tereti da je, kao predsjednik Komisije nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a i dopredsjednik HNS-a, u dogovoru s Djedovićem, članom Komisije nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a, u cilju pribavljanja nepripadne materijalne koristi, od kolovoza do 8. prosinca 2011., u Krapinskim Toplicama, Splitu i Zagrebu, od Hrvoja Maleša zatražio predaju iznosa od 95.000 eura na ime starih dugovanja. Širić je potom zatražio da mu Hajduk dostavi spisak nogometnih sudaca za koje žele da im sude te spisak nogometnih sudaca koje ne žele da im sude, što mu je Maleš i predao, nakon čega su na najvećem broju nogometnih utakmica klubu sudili nogometni suci sa spiska poželjnih sudaca. Potom je Širić zatražio od Maleša da mu do Božića 2011. godine preda iznos od 20.000 do 30.000 eura, kako bi, koristeći svoju funkciju zajedno sa „svojim ljudima“ u sudačkoj organizaciji, u nastavku nogometnog prvenstva Hajduku zauzvrat osigurao "korektno“ suđenje.

Prema dogovoru, Širić i Djedović su 8. prosinca 2011. od Hrvoja Maleša preuzeli iznos od 30.000 eura kada je Djedović obećao Malešu da će tijekom nastavka prvenstva suđenje klubu biti "korektno“ te da im neće suditi nogometni suci koje klub ne želi.  Nadalje se optužnicom Širić i Neven Šprajcer terete da su tijekom natjecateljske sezone 1. Hrvatske nogometne lige 2009./2010. dogovorili da će Šprajcer davati Širiću 15.000 eura po svakoj sezoni u kojoj će se Hajduk natjecati a Širić će zauzvrat osiguravati "pošteno" suđenje kao i nogometne suce koje taj nogometni klub odabere. Poštujući prethodni dogovor da mu traženi iznos može isplatiti u više rata, Šprajcer je 31. ožujka 2010. Širiću i predao iznos od 3.000 eura.

U ekskluzivnom intervjuu za naš sportski tjednik Max!, Željko Širić je po izlasku iz Remetinca djelovao izuzetno samouvjereno, najavljujući da će pred sudom dokazati svoju nevinost. Tada je izjavio da se cijeli događaj prigodom uhićenja nije ni približno dogodio onako kako se nagađa i kako su to prikazali mediji, da kod njega nije nađen nikakav novac, niti je ikakav novac, kako tvrdi, primio. S obzirom da zbog istrage u tijeku na neka pitanja nije smio odgovoriti, njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović tada nam je rekao: "Ni na jednoj novčanici sigurno nema otisaka prstiju Željka Širića, ni na kuvertama. Nikakvih materijalnih dokaza nema koji povezuju gospodina Širića s navodno inkriminiranim novcem, a isto vrijedi i za kolege Djedovića i Šprajcera. Mogu reći da će obrana posebno obraditi ulogu Hrvoja Maleša", rekao je tada u Širićevo ime odvjetnik Vilajtović.

Negdašnji najmoćniji čovjek sudačke organizacije izjavio je tada: “Nanešena mi je velika šteta, no ja sam legalist, borio sam se za ovu državu i poštivat ću odluku suda, makar bila i najgora za mene“, tvrdeći da nitko od njega nikada nije tražio "pošteno" suđenje niti ga je on ikada nekome ponudio.

Komentara 9

AN
Antioh
22:51 05.07.2012.

E moj Širkane, iskreno si me razočarao

BA
bajbok11
22:55 05.07.2012.

Čim se jajduk riješio Maleša eto optužnice. Sad mirno može sjest na klupu svjedoka pokajnika i iznjeti svoj prljavi veš kao i svojih predhodnika.

ĆA
ćaćaća
22:28 05.07.2012.

ovo je samo jedan od dokaza da je hns neregularna liga..i da pobjeđuju uvijek oni koji delegirju suce..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije