Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kompleks župe

Obitelji koje žive blizu samostana strahuju za svoju budućnost

'30.07.2011-Dajla -Kompleks koji je nakada pripadao crkvi  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
'Dusko Marusic/PIXSELL'
06.08.2011.
u 17:00

Slučaj Dajla kancelar porečko-pulski Ilija Jakovljević nazvao je Pandorinom kutijom iz koje mogu izaći i drugi slučajevi.

Slučaj Dajla kancelar porečko-pulski Ilija Jakovljević nazvao je Pandorinom kutijom iz koje mogu izaći i drugi slučajevi - Opatije, Dalmacije i sjeverne Hrvatske. Istarski svećenici jedinstveni su u potpori biskupu Ivanu Milovanu kao i u odluci da imovinu vrate državi. Kako kažu, ne mogu raditi za iredentu! Boli ih što se ovdje zapravo ne radi o imovini župe Dajla, već o mogućnosti da se dijeli i pljačka imovina Porečko-pulske biskupije.

Posjetili smo kompleks župe Dajla te razgledali samostan uz more. Benediktinci iz Praglie tu se na poziv grofa Grisonija useljavaju 1860. i osnivaju samostan u kojem djeluju do 1948. Tada im komunističke vlasti oduzimaju posjed, za koji kasnije, prema talijanskom zakonu, primaju odštetu.

Do 1989. godine bivši je samostan služio kao starački dom i ubožnica. Nalazi se tik uz crkvu sv. Ivana Krstitelja i danas je u derutnom stanju. Zatekli smo prostorije prepune smeća i zidove ispisane grafitima. Stubištu prijeti urušavanje i teško je uopće zamisliti kako je samostan moguće obnoviti. S njegova se tornja, do kojeg vode uzane stube, pruža nevjerojatan pogled na obližnju Fratarsku šumu, dosad nerealiziranu golf-oazu te okolna vrijedna zemljišta. Ispred samostana ostali su tek tragovi nekad velebnog vrta i jezerca kojeg su nekad davno krasili cvjetovi lopoča. Zgradu samostana biskupija je kasnije otkupila od Istraturista, potvrdio nam je kancelar Jakovljević. Samostan je okružen i gospodarskim objektima, u nekima od njih žive obitelji.

Nisu nam se htjeli predstaviti, kažu da žive u strahu jer ne znaju kakav će biti epilog ovog skandala, a time i njihovih sudbina. Od raspoloživa zemljišta biskupija je sto hektara vinograda u sklopu župe Dajla dala u najam Istravinu, a na 40 hektara zemlje osnovala komunu Cenacolo za pomoć ovisnicima. Desetak hektara zemlje pojedinačno je prodano lokalnim stanovnicima te 40 hektara zemlje uljaru Mati Vekiću iz Savudrije. Jedan dio zemljišta župe Dajla biskupija je prodala za obnovu Pazinskog kolegija i gradnju crkve sv. Josipa u Puli.

Komentara 17

Avatar tiktak
tiktak
17:50 06.08.2011.

samostan uz more stoji prazan koja šteta kako bi se moglo ljepo zaradit na njemu uz malo truda

DH
dalibor.hren
18:12 06.08.2011.

Ako su crvenkapice dobile odštetu po zakonu, nije mi jasno zašto SS-ovac svojata kompleks župe!?

DO
doktorica
17:39 06.08.2011.

srmota da se samostan ne održava,kod nas je izgleda normalno da se dvorci i palače urušavaju radi nebrige.Oni koji su izgradili te objekte su ih održavali a za vrijeme socijalizma su u njima držali svinje-glavno da su ih oduzeli vlasnicima a kasnije ih nisu popravljali.To je rezultat dugogodišnje komunističke vlasti koja je znala samo oduzimati.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije