Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zona najnižeg rizika

Na papiru postaju Daruvarci kako bi imali jeftinije osiguranje

daruvar,registracija
12.06.2012.
u 12:00

Za “navalu” vozila s tom oznakom zaslužne su leasing-kuće koje kupcima uštede i 1000 kuna

Zbog toga što je obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti najjeftinije u Daruvaru, u prvih pet mjeseci 2012. u tom je gradu registrirano 731 osobno vozilo, čak 624 više nego godinu prije, i četiri puta više teretnih i radnih vozila nego u cijeloj 2011. Za popularnost oznake “DA” na vozilu zaslužne su leasing-kuće koje daruvarskim tablicama kupcima štede od 800 do 1000 kuna, ovisno o snazi vozila.

Bitno je ime vlasnika

Za razliku od fizičkih osoba, koje moraju imati prebivalište u mjestu čiju oznaku dobiva njihovo vozilo, leasing-kućama dovoljna je podružnica registrirana u mjestu zone niskog rizika da bi njihovi klijenti mogli uživati jeftinije osiguranje.

– Bitno je ime vlasnika u knjižici vozila. Ako je posrijedi leasing-kuća s podružnicom u gradu nižeg rizika, posao je pravno čist – potvrdio nam je i Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje. Budući da vozila osigurana u niskorizičnim zonama korisnici leasinga voze po cijeloj Hrvatskoj, pa i inozemstvu, jer su najčešće posrijedi prijevozničke i rent-a-car tvrtke, ova se “navada” kosi s temeljnim pretpostavkama osiguranja – da se ono što je rizičnije više plaća.

Protiv smisla, ali po zakonu

Nepravda se nanosi i stanovnicima “rizičnih” gradova koji su mnogo manje na cesti od autoprijevoznika.

– Istina, protivno je smislu, ali nije protuzakonito – slaže se Pauković koji, pak, ističe da ni HUO ni Hanfa ne utječu na cijene – one su ekskluzivitet osiguravatelja, premda ih Hanfa mora odobriti. Bilo je, otkriva, pritisaka prijevoznika na osiguravatelje, kako bi ukinuli zone, no jedinstvena zona zasigurno ne bi bila i najjeftinija, prije će biti – najskuplja. No, dok je stanje ovakvo, ne iznenađuje podatak da je od kraja 2010. broj vozila osiguranih u Daruvaru porastao sa 6915 na 7851, a broj teretnjaka sa 645 na 1062.

Komentara 26

NE
Netjak
12:25 12.06.2012.

KR je skupa koliko i ZG tako da tu nema ništa. Svejedno, zone nemaju smisla. Vozač je vozač, vozio on u Zagrebu ili Daruvaru. Još jedna ozakonjena nejednakost građana.

AD
adminvl
12:43 12.06.2012.

Nejednakost da. Npr. auto osiguranje za vozilo DA tablica (90Ks) nekih 1300 kn , a za isto vozilo sa PU tablicama cca 2000kn. Kažu , zone rizika , a što če biti kad postanu učestale prometne sa vozilima DA tablica ? Sve ide na štetu građana koji žive na području koje pokrivaju navedene reg oznake.

SP
Spectator
12:10 12.06.2012.

Ništa novo ! Otkrili ste toplu vodu - pola Zagoraca koji rade u Zagrebu, vozi se po njemu cijeli tjedan ( više km nego po Zagorju ), a vozila registrirana KR, prema mjestu stalnog boravka. Pogledajte samo registracije po ulicama ! Dosta ljudi ima stalni boravak prijavljen u mjestima s nižom zonom rizika, iako tamo stalno ne žive. A podstanari ? Neprijavljeni u Zg, voze aute s raznim registracijama iz mjesta "stalnog boravka"!A sve je po zakonu. Možda treba mijenjati zakon?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije