Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šest godina krize

Rezultati kompanija u prvom polugodištu: Tedeschi 
ruši rekorde

Emil Tedeschi
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/6
31.07.2014.
u 11:47

Visoka nezaposlenost sve je veći uteg za poslovanje vodećih domaćih kompanija

Unatoč sve izraženijem padu prihoda, dio hrvatskih kompanija iskazao je u prvom polugodištu sasvim solidnu dobit. Na utjecaj već iznimno dugotrajne recesije koja ulazi u šestu godinu nije više imun nitko, neovisno o djelatnosti kojom se bavi.

Visoka nezaposlenost, s njom povezana sve manja kupovna moć te utjecaj pada cijena pokazuje se i u ovom tromjesečju kao sve veći uteg za poslovanje većeg broja kompanija.

Pali HT i AD Plastik

Tako je najveći telekom u zemlji, T-HT, objavio pad prihoda od pet posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a dobit mu je srezana za trećinu, na 401 milijun kuna. Ipak, donekle raduje činjenica da je HT uspio usporiti trend pada prihoda, i to na 5,2 posto, dok je u prvom lanjskom polugodištu padao šest posto.

Bolje nije ni jednom od najvećih hrvatskih izvoznika, solinskom proizvođaču autodijelova AD Plastik. Uz pad prihoda veći od pet posto, AD Plastiku je dobit srezana gotovo 82 posto, na 3,3 milijuna kuna.

Atlantic s onoga svijeta

Iznimke predvodi Atlantic grupa u vlasništvu Emila Tedeschija koja kao da ne posluje u Hrvatskoj. Kompanija bilježi rast u svim najbitnijim stavkama. Raste joj prodaja (+2%) i profitabilnost (+5,4%), a dobit po dvoznamenkastih 14,8 posto, na više od 131 milijun kuna. Vrlo snažne rezultate objavila je i Ina oko koje trenutačno traje mađarsko-hrvatski rat. Unatoč 12-postotnom padu prihoda od prodaje na 11,8 milijardi kuna, najveća domaća naftna kompanija iskazala je neto dobit od 372 milijuna kuna ili 76 posto više nego u istom razdoblju lani. Snažan skok dobiti objavio je i Kraš. Trend pada prihoda prisutan je i kod te kompanije koja je uprihodila 3,5 posto manje. Ipak, to nije “spriječilo” Kraš da iskaže 4,4 milijuna kuna dobiti, 22 posto više nego lani.

Atlantic - Emil Tedeschi

Atlantic grupa u prvom polugodištu ove godine ostvarila je 2,5 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 2,1 posto više nego lani. Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosi 230,9 milijuna kuna i porasla je 5,4 posto, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 131,4 milijuna kuna, što je rast od 14,8 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje polugodište. Iz kompanije poručuju da su unatoč nepovoljnim makroekonomskim kretanjima u regiji i šire, kao i nepovoljnim tržišnim kretanjima u većini proizvodnih kategorija, u prvom polugodištu osigurali rast prihoda i profitabilnosti.

Dobit - 131,4 mil.kn
Prihod - 2,5 mlrd. kn

Kraš - Damir Bulić

Grupa Kraš je u šest mjeseci ove godine ostvarila ukupne prihode od 432,1 milijun kuna, što je 3,5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit porasla 22 posto, izvijestila je jučer ta kompanija. Ta je grupa u prvom polugodištu ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 6,1 milijun kuna, dok je neto dobit dosegnula 4,4 milijuna kuna. Prihodi od prodaje iznosili su 427,3 milijuna kuna, pri čemu su prihodi na domaćem tržištu iznosili 237,2 milijuna kuna. Prihodi od prodaje u inozemstvu dosegnuli su 190,1 milijun kuna, više nego u istom lanjskom razdoblju.

Dobit - 4,4 mil. kn
Prihod - 432,1 mil. kn

HT - Davor Tomašković

Neto dobit HT-a u prvom polugodištu niža je 29,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznosi 401 milijun kuna, dok su prihodi smanjeni 5,2 posto, na 3,3 milijarde kuna, pokazali su jučer objavljeni rezultati te kompanije. Iz HT-a poručuju da je na telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci znatno utjecala rastuća gospodarska kriza, promjena regulatornih uvjeta te daljnje smanjenje ukupne vrijednosti tržišta. Poslujući u takvim uvjetima, HT je usporio trend pada prihoda, koji su u prvoj polovici godine iznosili 3,3 milijarde kuna. Pad je smanjen na 5,2 posto u odnosu na 6 posto lani.

Dobit - 401 mil. kn
Prihod - 3,3 mlrd. kn

AD Plastik - Mladen Peroš

AD Plastik grupa ostvarila je u šest mjeseci ove godine 3,3 milijuna kuna neto dobiti, što je 81,7 posto manje nego lani, pokazali su poslovni rezultati te solinske kompanije. Prihodi AD Plastika od prodaje pali su u prvom polugodištu 5,22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 372,7 milijuna kuna. To je, navodi se u izvješću, u skladu s planom, a razlog za korekciju prihoda su manji prihodi od alata u 2014. godini. Također, iz AD Plastika ističu da je u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na prvo ostvaren rast prihoda od prodaje za 23,55 posto, na 205,97 milijuna kuna.

Dobit - 3,3 mil. kn
Prihod - 372,7 mil. kn

HPB - Tomislav Vuić

Operativna dobit Hrvatske poštanske banke (HPB) u prvom je polugodištu snažno porasla u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no zbog promjena u sustavu rezervacija, neto dobit pala je gotovo 44 posto, na 34,4 milijuna kuna, stoji u izvješću te banke. Zahvaljujući akvizicijama novih klijenata i racionalnom upravljanju troškovima, operativna dobit HPB-a u prvom polugodištu porasla je 40,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 155,6 milijuna kuna. Imovina HPB-a porasla je u prvih šest mjeseci ove godine 4,2 posto, na 19,1 milijardu kuna, poručuju iz HPB-a.

Dobit - 34,4 mil. kn
Imovina - 19,1 mlrd. kn

Petrokemija - Dragan Marčinko

Uz pad ukupnih prihoda gotovo 10 posto, Petrokemija je u prvom ovogodišnjem polugodištu povećala gubitak na gotovo 226 milijuna kuna, pokazali su poslovni rezultati te kutinske kompanije. Gubitak Petrokemije u prvih šest mjeseci dosegnuo je 225,8 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosio nešto više od 68 milijuna. Iz kompanije ističu da se od toga iznosa 100 milijuna kuna odnosi na rezervacije za isplatu poticajnih otpremnina u nastavku poslovne godine. Istodobno su prihodi smanjeni 9,7 posto u odnosu na lani, na 1,115 milijardi kuna, dok su rashodi porasli 2,9 posto, na 1,34 milijarde kuna.

Gubitak - 225,8 mil. kn
Prihod - 1,1 mlrd. kn

INA - Zoltan Aldott

Ina grupa ostvarila je u prvom polugodištu neto dobit od 372 milijuna kuna, što je 76 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazali su ju??er objavljeni nerevidirani, konsolidirani rezultati te kompanije. Operativna dobit kompanije istodobno je dosegnula 534 milijuna kuna, što je porast od 53 posto na godišnjoj razini. EBITDA Ina grupe u tome je razdoblju dosegnula 1,47 milijardi kuna. No, neto prihodi od prodaje u prvih su šest mjeseci smanjeni 12 posto prema lani, na 11,76 milijardi kuna. Prvi put u posljednjih deset godina Ina je zabilježila porast proizvodnje nafte iz domaćih postojećih polja.

Dobit - 372 mil. kn
Prihod - 11,76 mlrd. kn

Komentara 3

Avatar dario554433
dario554433
12:56 31.07.2014.

Kad si si dobar sa premijerom odmah i posao ide dobro, tak to ide.

MC
mica caca
20:35 31.07.2014.

Neka plati radinike onoliko koliko treba, a neka mu političari ne pomažu, pa da vidimo.

DU
Deleted user
08:00 02.08.2014.

"Operativna dobit Hrvatske poštanske banke (HPB) u prvom je polugodištu snažno porasla ..." . Zato su smjenili Maletića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije