Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rodni stereotipi

Pravobraniteljica reagirala na Bandićevu izjavu o 'mamama iz Mesničke'

Milan Bandić u Mesničkoj ulici
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
22.10.2014.
u 13:13

- U današnje vrijeme vrlo je važno naglašavati i promicati ravnopravnu raspodjelu obiteljskih, roditeljskih, kućanskih, poslovnih i društvenih obveza i odgovornosti žena i muškaraca - ističe se u priopćenju pravobraniteljice

Skupina građanki uputila je pritužbe pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić zbog izjave gradonačelnika Milana Bandića u kojoj "mamama iz Mesničke poručuje da čuvaju svoju djecu dok on završi posao".

U podnesku pravobraniteljici navode kako Bandićevu reakciju smatraju izrazito diskriminirajućom po rodnoj osnovi. - Uvidom u sve dostupne informacije, Pravobraniteljica je utvrdila da je prosvjed stanarki i stanara Mesničke ulice najavljen kao prosvjed građana pri čemu se ni po čemu posebno ne izdvajaju majke. Međutim, u svojoj izjavi medijima, gradonačelnik Zagreba radi distinkciju između mama i Zagrepčana te posebno apostrofira majke koje trebaju čuvati svoju djecu i raditi nekakav drugi koristan posao umjesto prosvjedovati. Izjavom u kojoj se radi jasna distinkcija između mama i Zagrepčana, kod konzumenta informacije potiče interpretaciju da su žene te koje su primarno odgovorne za sigurnost svoje djece u prometu, dok se muškarcima ne pripisuje ista uloga roditelja kao jednako odgovornog. Govoreći o ženi u ulozi majke, te istovremeno ne stavljajući muškarca u isti kontekst pripisujući mu ulogu oca već općenitu ulogu građanina (Zagrepčana), perpetuira se tradicionalni stereotip o ženi kao njegovateljici, odgajateljici i kućanici, tj. onoj koja je odgovorna za sigurnost svoje djece - stoji u priopćenju pravobraniteljice Ljubičić.

- U današnje vrijeme vrlo je važno naglašavati i promicati ravnopravnu raspodjelu obiteljskih, roditeljskih, kućanskih, poslovnih i društvenih obveza i odgovornosti žena i muškaraca. U ovom slučaju to se odnosi na odstupanje od tradicionalnog idealiziranja majčinstva i istovremene „nevidljivosti“ očinstva koje je u patrijarhalnom smislu označavalo visoki ugled, no uz izostanak obveza i odgovornosti. Prema načelu ravnopravnosti spolova, izjednačavanje navedenih obveza i odgovornosti je dužnost hrvatskog društva, pa tako i promicanje jednake važnosti uloge oca i majke - nastavlja se u priopćenju. Pravobraniteljica Ljubičić istaknula je kako javne osobe koje u svom djelovanju koriste rodne stereotipe na taj način odašilju negativnu poruku javnosti pa su dužni voditi računa o posljedicama svojih izjava.

>> Stanari ipak prosvjeduju, Bandić mamama poručio da si radije čuvaju djecu

Komentara 15

NE
neboiznadzagreba
13:29 22.10.2014.

Junački od pravobraniteljice , reagirati šasti dan nakon što je izjava data , i treći dan Bandićeva uhićenja , zaista hrabra žena ...

OL
olrajt
13:36 22.10.2014.

.....ne razumijem????.....pa nije rekao mamama da-ne čuvaju djecu!!!!

JA
javornov
13:27 22.10.2014.

Ovo bi se moglo nazvati pravobraniteljski luft, jer je braneći spolove pravobraniteljica nasjela na neistinu. Istina je da su pri otvaranju Mesničke bile najglasnije žene. Sutradan i narednih dana majke su se organizirale kao majke iz Mesničke (računajući da će tako najbolje senzibilizirati javnost) i same su navodile da se boje sa svojom djecom izaći iz zgrada jer nema zaštite za njih i njihovu djecu. Sada, kad ih se nazvalo majkama i povezalo s čuvanjem djece našle su se silno pogođene. Neš ti verbalnoga od problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije