Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novac za manjine

Ne održi li skupštinu, Pupovac gubi milijune

'08.08.2012., Zagreb - Veljko Dzakula, predsjednik Srpskog demokratskog foruma.  Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Foto: Boris Ščitar/VLM/Pixsell
1/3
21.08.2012.
u 08:30

Savjet za nacionalne manjine upozorava sve udruge da dostave zapisnike s godišnjih skupština, inače gube pravo sufinanciranja na rok od 3 godine

Jedna od primjedbi kritičara Milorada Pupovca, predsjednika Srpskog narodnog vijeća, odnosi se na navodnu netransparentnost u trošenju novca koji srpskoj nacionalnoj manjini dolaze iz nekoliko državnih izvora. Glavna je to primjedba i njegova političkog oponenta Veljka Džakule, predsjednika Srpskog demokratskog foruma. Tvrdi da Pupovac "očito nelegalno i nelegitimno raspolaže tim novcem s obzirom na to da ne poštuje ustavnu obvezu koja vrijedi za sve udruge – da jedanput godišnje održe skupštinu koja mora verificirati trošenje novca i uspostaviti plan trošenja za sljedeće razdoblje".

>> Srbi: Pomozite nam da izađemo iz kulta ličnosti Milorada Pupovca

Trošenje bez nadzora

A da problema s opravdavanjem utrošena novca ima među nacionalnim manjinama, potvrđuje i upozoravajući dopis Aleksandra Tolnauera, predsjednika Savjeta za nacionalne manjine, krovne manjinske institucije koja raspoređuje i nadzire trošenje velikih 120 milijuna kuna godišnje koje RH izdvaja za primarno kulturne i izdavačke aktivnosti manjina. U dopisu od 15. lipnja ove godine Tolnauer obavještava sve udruge i manjinske ustanove da "svi korisnici državnog proračuna, udruge i ustanove nacionalnih manjina moraju dostaviti zapisnike s održanih godišnjih skupština... Obavještavamo one koji nisu do 13. lipnja dostavile dopunu godišnjeg izvješća o izvršenju programa i utrošku sredstava za 2011. da se prekida sufinanciranje putem Savjeta za 2012. Doznačena financijska sredstva moraju se vratiti u državni proračun i gube pravo na sufinanciranje preko Savjeta na rok od 3 godine..."

Na kraju dopisa stoji da je krajnji rok za dostavu podataka 20. srpnja. Predsjednik Tolnauer ograđuje se da se ne smije uključivati u politička prepucavanja predstavnika Srba i predsjednika RH, no da SNV ima rok do kraja rujna da dostavi tražene podatke.

– Ne odnosi se dopis samo na SNV, nego na sve. Upozorili smo sve udruge da će snositi novčane posljedice – kaže Tolnauer i objašnjava kako ima problema, jer "neke udruge nisu nikada dostavile zapisnike sa skupština, primjerice romske". Kaže da neke udruge u statutima imaju održavanje skupštine svake 2 do 4 godine.

Džakula poziva na red

Tolnauer, koji je već 10 godina na čelu Savjeta, kaže da će se sve udruge nacionalnih manjina morati priviknuti na način rada u EU i da im se više neće tolerirati izbjegavanje slanja financijskih izvješća sa skupština.

– Jamčim da ćemo do kraja rujna uvesti reda – kaže.

Za V. Džakulu to nije dovoljno dobro objašnjenje, jer tvrdi kako Pupovac tako netransparentno nadzire 10 milijuna kn godišnje, 5 koje dobije SNV putem Savjeta i 5 dodatnih koje dobije izravno iz "proračunske pričuve".

– Davanje novca Pupovcu na isti način je nelegalan, s obzirom na to da skupština SNV-a nije održana dvije godine, nego je tek najavljuju za kraj rujna... Time SNV nema ni legalno konstituirano vodstvo – upozorava Džakula i traži da Vlada RH ovdje uvede reda.

– Valjda Vladu zanima na što je Pupovac potrošio 20 mil. kn u zadnje dvije godine, otkako nije održana skupština SNV-a – kaže Džakula.

Komentara 41

RO
rowokopach
12:43 22.08.2012.

dajte nam agresora? vakula je nas, dzakula je vas? dajte nam agresora?

VE
velikazmija
08:44 21.08.2012.

ovo treba raditi vlada ona je izvršna vlast neznam što presjednik vodi polemiku sa pupovcem on je trebao milanoviću skrenuti pozornost na te poslove koje pupovac optužuje presjednika i presjednik pupovca o poslovima presjednika novinari ne pišu dali je zabranana i niti o zampu --treba sve biti čisto i zamp i pupovac -

JA
james49
09:17 21.08.2012.

Najveći je problem što se srbi prvo osječaju etničkim srbima pa te onda stanovnicima Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije